Orzechowy miodownik

Wielowarstwowy tort na specjalne okazje. Duży, bardzo duży i przepyszny. Orzechowo-owsiane placki miodowe, przekładane powidłami i kremem śmietankowym z orzechami. Ważne i ciekawe, tort jest najlepszy 3-4 dni po zrobieniu, a więc tym bardziej jest idealny na przyjęcia. Przygotowany kilka dni wcześniej, po prostu czeka na gości, a na ostatnią chwilę zostaje nam przygotowanie innych smakołyków, czy po prostu „przygotowanie” siebie :).

Miodownik orzechowy, wielowarstwowe ciasto przełożone kremem i powidłami
Miodownik orzechowy

Składniki placków orzechowo-miodowych:

  • 400 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mielonych orzechów
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Składniki kremu maślano-orzechowego:

  • 300 g masła
  • szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 4-5 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier waniliowy

Ponadto:

  • duży słoik powideł
  • orzechy całe do ozdobienia miodownika
  • mielone orzechy do posypania wierzchu i boków

Jak zrobić orzechowy miodownik?

Placki. Jeśli miód jest stały, podgrzać go wraz z mlekiem i ostudzić. Mąkę owsianą i ziemniaczaną przesiać z sodą, dodać orzechy, sól, cukier puder i wymieszać. Mieszankę mączną posiekać wraz z masłem na proszek, dodać jajka, mleko z miodem, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. W tym czasie na papierze pergaminowym narysować 7 okręgów o średnicy 24 cm. Schłodzone podzielić najlepiej na 6 części każdą rozwałkować, przenieść na narysowane kółko. Przykładają do ciasta formę od tortownicy o średnicy 24 cm wyrównać rozwałkowane ciasto, tak by uzyskać równe kółko (z okrawków powstanie 7 placek). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni C ok. 5-9 minut każdy placek (na złoty kolor). Wystudzić.

Krem. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem kremu. Masło utrzeć na puch (na białą, puszystą masę). Powoli dodać cukier puder, śmietanę, dalej orzechy ciągle miksując. Na koniec bardzo powoli, ciągle miksując alkohol.

Składanie. Krem podzielić na 7 części (ostatnia część, do posmarowania boków i wierzchu, największa). Powidła podzielić na 6 części. Na zmianę układać w następującej kolejności: placek-powidła-masa. Wierzch i boki posmarować masą, posypać orzechami i ozdobić całymi orzechami.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na FB.

Miodownik orzechowy, wielowarstwowe ciasto przełożone kremem i powidłami
Orzechowy miodownik

Na blogu można znaleźć inne placki i torty typu miodownik:

drukuj

2 thoughts on “Orzechowy miodownik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *