Marlenka

Marlenka – krajanka miodowo-piernikowa złożona z dwunastu warstw (!). Przepięknie pachnie i jeszcze wspanialej smakuje. Moja pierwsza propozycja na świąteczny stół.

Przy okazji przypominam, że to już ostatni dzwonek na zrobienie piernika staropolskiego (dojrzewającego). Przepis można znaleźć TU.

marlenka_krajanka piernikowa_ciasto z kremem_ciasto z miodem

Składniki masy:

  • puszka masy kajmakowej (temperatura pokojowa; u mnie zawsze Gostyń)
  • 1 budyń waniliowy (taki na 1/2 l mleka)
  • 1/2 l mleka 3,2 %
  • 3 łyżki cukru
  • 25 dag masła (temperatura pokojowa)

Składniki ciasta:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody (płaska)
  • 1 łyżeczka octu (dodałam ciut więcej)
  • 2 duże jajka

Dodatki:

  • pokruszone orzechy
  • wiórki mlecznej czekolady

Wykonanie masy:

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z masą kajmakową. Do utartej masy dodawać stopniowo budyń (mikser na najniższych obrotach, po dodaniu łyżki budyniu, za każdym razem dobrze zmiksować).

Przykryć masę folią, by nie powstał kożuch. Odstawić w chłodne miejsce.

Wykonanie ciasta:

Masło, cukier puder, miód gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu rozpuszczenia składników.

Wymieszać sodę z octem. Spienioną mieszankę dodać natychmiast do gotującej się masy maślano-miodowej. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając, gotować do momentu aż masa zmieni kolor z jasnożółtego na pomarańczowobrązowy.

Masę zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po ww. czasie dodać jajka. Mieszać energicznie, by jajka się nie ścięły. Po tym zabiegu masa znów ściemnieje.

Po dodaniu jajek, stopniowo, ale w miarę szybko, wsypać mąkę, cały czas intensywnie mieszając. Przełożyć ciasto na stolnicę i dokładnie zagnieść (ciepłe, to ważne). Podzielić ciasto na 6 części i każdy kawałek rozwałkować na wielkość dużej formy do ciasta. Ciasto nie musi być idealnie równe, po upieczeniu należy je wyrównać, a okruchy przeznaczyć na posypkę. Cienkie płaty ciasta przełożyć na arkusze pergaminu. Piec w 180-190 ° na złotawy kolor.

Składanie ciasta:

Masę podzielić na 6 części. Wystudzone blaty posmarować masą, również wierzch. Górę ciasta posypać mieszanką okruchów ciasta, orzechów i startej czekolady.

Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. W tym czasie zmięknie, połączy się i będzie wspaniałe!

Przepis ze strony „Przepisy Aleksandry i jej Mamy”.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

marlenka_krajanka piernikowa_ciasto z kremem_ciasto z miodem

marlenka_krajanka piernikowa_ciasto z kremem_ciasto z miodem

Inne piernikowe krajanki:

ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  miodownik_pierniki_krajanki_ciasta z kremem_przepisy na Boże Narodzenie

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *