Tradycyjne ciasta wielkanocne to babki zarówno drożdżowe, ucierane, gotowane, czekoladowe, z bakaliami jak i w wersji fit czy bezglutenowej, zdobne mazurki na spodach kruchych, truflowych, waflowych, miodowych i serniki zarówno pieczone jaki i gotowane czy na zimno, a w śród nich pascha – królowa wielkanocnego stołu. Są też babeczki, baranki, wieńce wielkanocne, zajączki, wybrane ciasta z kremem, np. leśny mech – radosne, wiosenne ciasto.
Ciasta wielkanocne
Babka kakaowa z dżemem
Babka na ostatnią chwilę. Łatwa, szybka – wystarczy składniki dobrze wymieszać, z prostych składników, takich, które zwykle są w domu, zawsze się udaje, jest miękka, delikatna, nie jest sucha, PYSZNA 🙂 Idealna dla zapracowanych. Babka dżemowa Składniki babki dżemowej: Babka:…
Mazurek cytrynowy
Nie masz ochoty na przesłodki mazurek kajmakowy? A mazurek z wiśniami z nalewki nie nadaje się dla dzieci? Orzechowy czy migdałowy jest zbyt chrupiący? Kokosowy jest z nutą różaną? A makowy jest za czarny, taki niewiosenny? W takiej sytuacji polecam…
Mazurek z kremem z marakui
Kruche, maślane ciasto, do tego mus z białe czekolady i kwaśny, cudownie aromatyczny krem z marakui. Cudnie brzmi, prawda? Smaki kwaśne i słodkie przenikają się i uzupełniają. To nasz ubiegłoroczny hit mazurkowy, a że, jak zwykle, nie mogliśmy się zdecydować,…
Drożdżowa babka marchewkowa
Wilgotna babka drożdżowa marchewkowa z cudowną polewą z białej czekolady i pomarańczy. Piękny kolor, cytrusowy smak i ta polewa! Na podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty, a jeszcze lepiej z kubkiem mleka. Drożdżowa babka marchewkowa Składniki drożdżowej babki marchewkowej: Ciasto:…
Mazurek pomarańczowy
Wersja mazurka dla niezdecydowanych. Połowa to mazurek pomarańczowy, a druga część to mazurek z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone (mazurek z ajerkoniakiem można znaleźć TU). Całość zdobi biała czekolada i jajeczka migdałowe. Mazurek pomarańczowy Składniki mazurka pomarańczowego Ciasto*: 0,5 szklanki…