Tradycyjne ciasta wielkanocne to babki zarówno drożdżowe, ucierane, gotowane, czekoladowe, z bakaliami jak i w wersji fit czy bezglutenowej, zdobne mazurki na spodach kruchych, truflowych, waflowych, miodowych i serniki zarówno pieczone jaki i gotowane czy na zimno, a w śród nich pascha – królowa wielkanocnego stołu. Są też babeczki, baranki, wieńce wielkanocne, zajączki, wybrane ciasta z kremem, np. leśny mech – radosne, wiosenne ciasto.
Ciasta wielkanocne
Mazurki-pisanka śliwka w czekoladzie
Masa śliwka w czekoladzie powstała przez przypadek. Miałam w planie kilka mazurków i kilka mas, ale zabrakło jednej masy do wypełnienia pisanek. Spojrzałam do zapasów, suszone śliwki, rum, czekośliwka, tak to jest pomysł, to może być dobre. Masa nie jest…
Mazurek mleczny pomarańczowy
Mazurki-pisanki, to ostatnio moje ulubione mazurki. W jednym cieście mogę zmieścić kilka smaków. Pisanka na zdjęciu jest z masą mleczną pomarańczową (przepis poniżej), kokosową (pasek na środku) i kajmakową (dół jajka). Smak masy mlecznej pomarańczowej przypomina pomarańczowe groszki. Razem z…
Bezowy tort kokosowy z malinami
Kokosowych smaków ciąg dalszy – tort bezowy. Kokosowe, bezowe blaty, aksamitny krem na bazie mascarpone i domowy dżem malinowy. Smaki: słodki, kwaśny, egzotyczny przenikają się i dają wyjątkowy tort! Uwielbiam kokosy i mnie ten tort zachwyca :). Na urodziny, komunię,…
Babka kakaowa z dżemem
Babka na ostatnią chwilę. Łatwa, szybka – wystarczy składniki dobrze wymieszać, z prostych składników, takich, które zwykle są w domu, zawsze się udaje, jest miękka, delikatna, nie jest sucha, PYSZNA 🙂 Idealna dla zapracowanych. Babka dżemowa Składniki babki dżemowej: Babka:…
Mazurek cytrynowy
Nie masz ochoty na przesłodki mazurek kajmakowy? A mazurek z wiśniami z nalewki nie nadaje się dla dzieci? Orzechowy czy migdałowy jest zbyt chrupiący? Kokosowy jest z nutą różaną? A makowy jest za czarny, taki niewiosenny? W takiej sytuacji polecam…
Mazurek z kremem z marakui
Kruche, maślane ciasto, do tego mus z białe czekolady i kwaśny, cudownie aromatyczny krem z marakui. Cudnie brzmi, prawda? Smaki kwaśne i słodkie przenikają się i uzupełniają. To nasz ubiegłoroczny hit mazurkowy, a że, jak zwykle, nie mogliśmy się zdecydować,…
Drożdżowa babka marchewkowa
Wilgotna babka drożdżowa marchewkowa z cudowną polewą z białej czekolady i pomarańczy. Piękny kolor, cytrusowy smak i ta polewa! Na podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty, a jeszcze lepiej z kubkiem mleka. Drożdżowa babka marchewkowa Składniki drożdżowej babki marchewkowej: Ciasto:…
Mazurek pomarańczowy
Wersja mazurka dla niezdecydowanych. Połowa to mazurek pomarańczowy, a druga część to mazurek z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone (mazurek z ajerkoniakiem można znaleźć TU). Całość zdobi biała czekolada i jajeczka migdałowe. Mazurek pomarańczowy Składniki mazurka pomarańczowego Ciasto*: 0,5 szklanki…
Babka twist
Brązowo-żółta babka drożdżowa, polana czekoladą i ozdobiona czekoladowymi jajeczkami. Zabawnie splątana i zakręcona. W smaku przypomina chałkę, bo nie jest przesadnie słodka. I co ciekawe, lepsza jest następnego dnia. Inne moje babki można znaleźć TU. Babka twist Składniki babki twist:…
Mazurek z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone
Mazurek na kruchym maślanym spodzie z konfiturą z czarnych porzeczek i delikatnym kremem z mascarpone, białej czekolady i domowego ajerkoniaku. Połowę ciasta to mazurek z wiśniami i czekoladą, druga połowa to mazurek z ajerkoniakiem, białą czekoladą i mascarpone. Krem podzieliłam…
Mazurek daktylowy słony karmel
Ulubiony mazurek mojego męża. Słodko-słony, na kruchym, maślanym, ale wytrawnym spodzie. Wytrawności nadaje kakao, ale ciasto można zrobić bez tego dodatku, wtedy mazurek będzie bardziej maślany i kruchy. Mazurek słony karmel z daktylami Spód mazurka: 35 dag mąki krupczatki10 dag…
Pełnoziarniste babeczki drożdżowe z rodzynkami i kruszonką
Ulubiony przepis na drożdżówkę w nowej formie i w zdrowszej, pełnoziarnista wersji. Ze względu na dodatek rodzynek i skórki cytrynowej, zmniejszyłam ilość cukru. Jakie są takie babeczki? Mają ciemniejszy kolor, są, mimo wszystko, mniej słodkie, ale nadal długo utrzymują świeżość…