Ponownie warzywa w słodyczach. Tym razem w roi głównej szpinak, który nadaje torcikowi przepiękny, zielony kolor. Do ciasta krem z białej czekolady, mascarpone i kremówki. Całość wieńczy kwaśny granat. Piękne, radosne, wiosenne zestawienie kolorystyczne. Wprost wymarzony torcik na Wielkanoc.
Spód ciasta z “Najlepszych Ciast” dodatku do pisma “Przyślij Przepis”.
Składniki spodu:
- 45 dag mrożonego szpinaku
- 1 szklanka cukru
- 3 duże jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki tortowej (lub jedna tortowej i jedna krupczatki)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
Krem:
- 400 ml kremówki (36 %)
- 250 g mascarpone
- 200 g + 50 g białej czekolady
Dodatki:
- 1 granat
- kilka listków szpinaku
Wykonanie ciasto:
Szpinak rozmrozić i dobrze osączyć.
Foremkę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Najlepiej mikserem na najwyższych obrotach. Nie przerywając ubijania wlewać cienkim strumieniem olej. Wsypać mąkę, skórkę cytrynową i wymieszać. Całość połączyć ze szpinakiem.
Przełożyć do foremki i piec ok. godziny w temperaturze 180 °C (lub do suchego patyczka).
Wystudzić. Ściąć wierzch, tak by ciasto było płaskie. Odciętą górę pokruszyć na okruszki.
Wykonanie krem:
Najlepiej dzień wcześniej rozpuścić, podgrzewając w śmietanie 200 g białej czekolady. Wystudzić, schłodzić w lodówce. Zimną śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać serek. Na koniec wrzucić 50 g połamanej czekolady i wymieszać.
Wykończenie:
Granat przepołowić i wybrać ziarenka.
Na szpinakowy spód położyć krem, wyrównać, posypać okruszkami i granatem.
Ozdobić listkami szpinaku i ziarenkami granata.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przepisy na ciasta z kremem na Wielkanoc: