Pistacjowy tort bezowy

Pistacje cieszą się ostatnio niezwykłym powodzeniem. Pojawiły się na rynku różne produkty z pistacjami, a w Internecie aż gęsto od wszelakich słodkości z pistacjami. Mamy więc: czekolady, torty, brownie, bloki, praliny, serniki, tarty, pączki, ciasteczka, karpatki, normalnie pistacjowy zawrót głowy. Oczywiście, też uległam temu szaleństwu i już kilkakrotnie popełniłam tort z pistacjami. A mój bezowy tort pistacjowy to pyszne bezy z pistacjami, przełożone kremem pistacjowym. Słodki smak przełamują borówki i słone pistacje. Tort na specjalne okazje: imieniny, urodziny 🙂 święta.

bezy z kremem pistacjowym
Pistacjowy tort bezowy

Składniki bezowego tortu pistacjowego z borówkami:

blaty

  • 6 białek
  • 1 kubek drobnego cukru (kubek 300 ml)
  • 1/2 kubka słonych, prażonych pistacji
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

krem:

  • 125 g mascarpone schłodzone*
  • 100 g kremówki schłodzonej*
  • 100 g pasty pistacjowej
  • ew. cukier waniliowy
  • 200 g borówek

Jak zrobić bezowy tort pistacjowy z borówkami?

Blaty. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 20-22 cm.

Pistacje obrać z łupinek i posiekać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać bardzo powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Najlepiej odrobinę piany rozetrzeć między palcami. Ważne jest długie i staranne ubicie. Jeśli zostaną grudki cukru, beza będzie się ciągnąć. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i sok cytrynowy. Przełożyć łyżką ozdobnie masę na dwa przygotowane okręgi. Posypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i od razu zmniejszyć temperaturę do 100 °C. Suszyć przez 2,5 godziny (lub dłużej, do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku.

Krem. Wymieszać dokładnie mascarpone z pastą pistacjową i ew. cukrem waniliowym. Śmietanę oddzielnie ubić. Ubitą śmietanę dodać, delikatnie mieszając do masy z pastą pistacjową. Następnie wsypać borówki i ponownie delikatnie wymieszać. Na jeden z blatów, położyć krem. Przykryć drugim blatem. Wierzch można dodatkowo ozdobić. Całość schłodzić 2-3 godziny.

Przed położeniem na paterze pierwszego blatu, można położyć kleks kremu na środku naczynia. Dzięki takiemu zabiegowi, tort nie będzie przesuwał się.

*chłodzenie mascarpone i kremówki 8-10 godzin

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

bezy z kremem pistacjowym
Pistacjowy tort bezowy

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.