Lodowa Pavlova z jagodami kamczackimi

Tort na upały. Chrupiąca zewnątrz i miękka w środku beza, do tego ulubione lody, kwaśno-gorzkie jagody kamczackie, dla przełamania słodkiego smaku, i ew. polewa czekoladowa. Pyszny deser dzięki połączeniu smaku słodkiego i kwaśnego 🙂

tort bezowy z lodami i jagodami kamczackimi
Lodowa Pavlova

Składniki lodowego tortu bezowego z jagodami kamczackimi:

Blat:

  • 5 białek z dużych jajek
  • 280 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 750 ml lodów (smak dowolny)
  • filiżanka jagód kamczackich
  • ew. polewa czekoladowa

Jak zrobić lodowy tort bezowy z jagodami kamczackimi?

Wykonanie bezy. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 23 cm.

Piekarnik włączyć na 170 °C.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno (mikserem na najwyższych obrotach). Dodać sok z cytryny. Do piany powoli, po łyżce, wsypywać cukier wymieszany z mąką. Po wyczerpaniu składników, dalej miksować na najwyższych obrotach, aż masa będzie lśniąca, sztywna i bez grudek cukru.

Przełożyć ubitą pianę na narysowane koło. Uformować wyższe boki (środek niższy o ok. 5-7 cm).

Wstawić do piekarnika i obniżyć temperaturę do 120 °C. Suszyć 2 godziny. Po ww. czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezę (najlepiej na noc) do całkowitego wystudzenia.

Składanie toru. Na paterze zrobić kleks z czekolady lub lodów (to sprawi, iż tort nie będzie przesuwał się). W zagłębienie bezy przełożyć lody. Posypać jagodami polać polewą lub rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą.

Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.