Krajanka piernikowa to sposób na szybkie pierniczki. Ciasta nie trzeba wałkować, wykrawać, wystarczy przełożyć ciasto do foremki, upiec, pokroić nożem i polukrować. Moja krajanka jest ciut inna, zamiast mąki pszennej użyłam owsianej i nie lukrowałam całych kostek tylko ich górę. Krajanka jest miękka w środku i krucha na zewnątrz, aromatyczna, długo zachowuje świeżość. Jako że lubię starodawne pierniki toruńskie, do lukru dodałam odrobinę mięty.
Składniki krajanki piernikowej:
- 600 g mąki owsianej
- 280 g miodu
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 1 duże jajko
- 60 ml mleka (1/4 szklanki)
- 4-5 łyżeczek przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżka kakao
- duża szczypta soli
Składniki lukru:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wrzącej wody
- ew. dodatki do wyboru: olejek miętowy, pomarańczowy (lub starta skórka), wanilia
Jak zrobić owsianą krajankę piernikową?
Masło, mleko, cukier, przyprawę korzenną, sól rozpuścić na wolnym ogniu. Przestudzić.
Włączyć piekarnik na 180 stopni C.
Foremkę o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Suche składniki przesiać (mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia).
Do przestudzonej masy dodać jajko, suche składniki i dobrze wymieszać.
Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut.
Ciepłe ciasto polukrować i pokroić w kostkę.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
*ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej. W takim wypadku mąkę owsianą zwykłą trzeba zastąpić bezglutenową, proszek do pieczenia, proszkiem bezglutenowym.