Owsiana krajanka piernikowa

Krajanka piernikowa to sposób na szybkie pierniczki. Ciasta nie trzeba wałkować, wykrawać, wystarczy przełożyć ciasto do foremki, upiec, pokroić nożem i polukrować. Moja krajanka jest ciut inna, zamiast mąki pszennej użyłam owsianej i nie lukrowałam całych kostek tylko ich górę. Krajanka jest miękka w środku i krucha na zewnątrz, aromatyczna, długo zachowuje świeżość. Jako że lubię starodawne pierniki toruńskie, do lukru dodałam odrobinę mięty.

ciasto korzenne
Owsiana krajanka piernikowa

Składniki krajanki piernikowej:

  • 600 g mąki owsianej
  • 280 g miodu
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 duże jajko
  • 60 ml mleka (1/4 szklanki)
  • 4-5 łyżeczek przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżka kakao
  • duża szczypta soli

Składniki lukru:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wrzącej wody
  • ew. dodatki do wyboru: olejek miętowy, pomarańczowy (lub starta skórka), wanilia

Jak zrobić owsianą krajankę piernikową?

Masło, mleko, cukier, przyprawę korzenną, sól rozpuścić na wolnym ogniu. Przestudzić.

Włączyć piekarnik na 180 stopni C.

Foremkę o wymiarach 23×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Suche składniki przesiać (mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia).

Do przestudzonej masy dodać jajko, suche składniki i dobrze wymieszać.

Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut.

Ciepłe ciasto polukrować i pokroić w kostkę.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

*ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej. W takim wypadku mąkę owsianą zwykłą trzeba zastąpić bezglutenową, proszek do pieczenia, proszkiem bezglutenowym.

ciasto korzenne
Owsiana krajanka piernikowa
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.