Wypiek z cyklu dwa w jednym, czyli czekoladowe ciasto +sernik. Bardzo popularny i lubiany deser, często nazywany sernikiem z murzynkiem. Trochę starodawny, ale nadal uwielbiany przez całą rodzinę. Sprawdza się, gdy spodziewamy się gości, bo to duuuuży wypiek. Ciasto piekę w dwóch wersjach – tradycyjnej z mąką pszenną i owsianej z mąką owsianą.
Składniki ciasta czekoladowego*:
- 200 g masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy serowej:
- 700 g twarogu (z wiaderka)
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ew. bakalie (skórka pomarańczowa, rodzynki)
Jak zrobić Sernik Izaura?
Przygotować foremkę o rozmiarach 25×35 cm. Najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować formę masłem i wysypać bułką tartą.
Przygotować ciasto czekoladowe.
Masło, kakao, cukier i wodę włożyć do garnka i zagotować. Odlać 1/2 szklanki płynu, resztę zostawić do przestudzenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Do ciepłej (nie gorącej) masy dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i ponownie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i dodać, delikatnie mieszając, by nie zniszczyć struktury białek, partiami do masy czekoladowej.
Włączyć piekarnik na 180 stopni C (bez termoobiegu).
Przygotować masę serową.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do twarogu i wymieszać. Wsypać mąkę ziemniaczaną. W tym momencie dodać ew. przygotowane bakalie. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać, delikatnie mieszając, do masy serowej.
2/3 ciasta czekoladowego przełożyć na spód foremki, na to masę serową i dalej pozostałe ciasto czekoladowe.
Piec ok. 1 godziny. Po przestudzeniu polać odlanym płynem czekoladowym.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
*ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej. W takim wypadku mąkę pszenną trzeba zastąpić mąką bezglutenowymi mąkami: owsianą i ryżową (1 i 1/2 szklanki mąki owsianej i 1/2 szklanki mąki ryżowej), proszek do pieczenia, proszkiem bezglutenowym i upewnić się, czy do twarogu sernikowego producent nie dodał zagęstnika glutenowego (ale taki ser z założenia można odrzucić, w wersji zwykłej też).