Sernik Izaura

Wypiek z cyklu dwa w jednym, czyli czekoladowe ciasto +sernik. Bardzo popularny i lubiany deser, często nazywany sernikiem z murzynkiem. Trochę starodawny, ale nadal uwielbiany przez całą rodzinę. Sprawdza się, gdy spodziewamy się gości, bo to duuuuży wypiek. Ciasto piekę w dwóch wersjach – tradycyjnej z mąką pszenną i owsianej z mąką owsianą.

sernik z murzynkiem
Sernik Izaura

Składniki ciasta czekoladowego*:

  • 200 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy serowej:

  • 700 g twarogu (z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ew. bakalie (skórka pomarańczowa, rodzynki)

Jak zrobić Sernik Izaura?

Przygotować foremkę o rozmiarach 25×35 cm. Najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować formę masłem i wysypać bułką tartą.

Przygotować ciasto czekoladowe.

Masło, kakao, cukier i wodę włożyć do garnka i zagotować. Odlać 1/2 szklanki płynu, resztę zostawić do przestudzenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Do ciepłej (nie gorącej) masy dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i ponownie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i dodać, delikatnie mieszając, by nie zniszczyć struktury białek, partiami do masy czekoladowej.

Włączyć piekarnik na 180 stopni C (bez termoobiegu).

Przygotować masę serową.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do twarogu i wymieszać. Wsypać mąkę ziemniaczaną. W tym momencie dodać ew. przygotowane bakalie. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać, delikatnie mieszając, do masy serowej.

2/3 ciasta czekoladowego przełożyć na spód foremki, na to masę serową i dalej pozostałe ciasto czekoladowe.

Piec ok. 1 godziny. Po przestudzeniu polać odlanym płynem czekoladowym.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

*ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej. W takim wypadku mąkę pszenną trzeba zastąpić mąką bezglutenowymi mąkami: owsianą i ryżową (1 i 1/2 szklanki mąki owsianej i 1/2 szklanki mąki ryżowej), proszek do pieczenia, proszkiem bezglutenowym i upewnić się, czy do twarogu sernikowego producent nie dodał zagęstnika glutenowego (ale taki ser z założenia można odrzucić, w wersji zwykłej też).

sernik z murzynkiem
Sernik Izaura
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.