Brownie z masłem migdałowym

Mimo, iż brownie na blogu pojawiało się już kilka razy, nigdy nie było to klasyczne ciasto. Były serniki na spodzie brownie, brownie z kaszy jaglanej, mus czekoladowy na spodzie brownie, brownie bounty i babeczki brownie. A dziś brownie prawie klasycznie. Dlaczego prawie? Ponieważ do zakalca murzynkowego dodałam masło migdałowe. Ciasto jest bardzo czekoladowe, z drobinkami masła migdałowego. Takie ciasto, to dobry pomysł dla gości. Jest podzielne i bardzo sycące, już mała kostka wystarczy, by zaspokoić głód na słodycze. Zdecydowanie dla wielbicieli czekolady 🙂

Brownie z masłem migdałowym
Brownie z masłem migdałowym

W tle ciasta mleczna zupa jabłkowa.

Składnik brownie z masłem migdałowym:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 130 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane; w wersji bezglutenowej, bezglutenowe)
  • 3 jajka
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • szczypta soli
  • dwie pełne łyżki masła migdałowego
  • ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Jak zrobić brownie z masłem migdałowym?

Formę o wymiarach 21×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć na 160 stopni C. Masło rozpuścić, zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę. Całość połączyć mieszając. Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na pulchną, jasną masę. Do jasnej masy jajecznej, ubijając, dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę. Wyłączyć mikser, do masy wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki, na wierzch położyć masło migdałowe (najlepiej rysując esy-floresy). Piec ok. 35-40 minut (ciasto owsiane piecze się ciut dłużej, niż pszenne). Upieczone pokroić w niewielkie kosteczki. Można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

1 thoughts on “Brownie z masłem migdałowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.