Tradycyjny jabłecznik

Jeśli szukacie przepisu na tradycyjny jabłecznik, to dobrze trafiliście. Kruche, maślane cisto na spodzie i wierzchu, a w środku jabłka. Jabłka surowe, nie takie uprażone, a potem otulone kruchym ciastem, ale takie cieniutko starkowane, dosmaczone przyprawami korzennymi i położone wewnątrz ciasta.

Jabłecznik na kruchym cieście z surowych jabłek
Tradycyjny jabłecznik

Składniki tradycyjnego jabłecznika:

  • 50 dag mąki
  • 25 dag zimnego masła
  • 4-5 zimne żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • ok. 2 kg jabłek (najlepiej boskopy lub renety)
  • cukier do smaku
  • dodatki smakowe do wyboru: cynamon, skórka pomarańczowa, imbir, wanilia
  • dodatki do podania do wyboru: cukier puder do oprószenia ciasta, lody, bita śmietana, sos waniliowy

Jak zrobić tradycyjny jabłecznik?

Mąkę przesiać, dodać masło, sól i razem posiekać szerokim nożem na piasek. Dodać cukier, skórkę i żółtka i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. W tym czasie.

Przygotować formę o wymiarach 25×35 cm. Jabłka umyć, obrać, poszatkować, posłodzić do smaku, dodać dodatki smakowe i odstawić.

Cisto podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować i wyłożyć dno. Podpiec ciasto na słomkowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni C. Wystudzić. Na podpieczony placek wyłożyć jabłka (lekko odcisnąć z nadmiaru soku), dalej położyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Całość piec na złoty kolor ok. 40-50 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Postaw mi kawę.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

Jabłecznik na kruchym cieście z surowych jabłek
Tradycyjny jabłecznik
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.