Kokosanki na kruchym spodzie

Kruche, maślane ciasto na bazie mąki owsianej z chrupiącą bezą kokosową. Słodko-maślany smak przełamuje warstwa dżemu z czarnych porzeczek. Jeśli karnawał/zima kojarzy Ci się z kokosem, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasto kruche z bezą
Kokosanki na kruchym spodzie

Składniki kokosanek na kruchym spodzie:

Kruche ciasto:

  • po pół szklanki mąki: owsianej, ryżowej, ziemniaczanej + do podsypania
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej (można pominąć, ale poprawia strukturę ciasta)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy, w wersji bezglutenowej)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • płaska łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Nadzienie:

  • 1/2 słoika dżemu z czarnych porzeczek
  • 3 duże białka jajek
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Jak zrobić kokosanki na kruchym owsianym spodzie?

Ciasto. Mąki wymieszać z gumą, proszkiem do pieczenia, solą. Dodać masło i posiekać, dalej cukier, jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Rozwałkować ciasto podsypując mąką. Na prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć rozwałkowane ciasto. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni C. Ostudzić.

Wierzch. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych jajek dodawać łyżka po łyżce, stopniowo, drobny cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Jak to sprawdzić? Odrobinę piany trzeba wziąć między palce i sprawdzić, czy drobinki cukru są wyczuwalne. Jeśli tak, ubijać dalej, do uzyskania gładkiej masy. Gdy piana jest już ubita, dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

Na wystudzony spód położyć dżem, wygładzić. Na to pianę kokosową, wyrównać. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni C.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na FB.

ciasto kruche z bezą
Kokosanki na kruchym spodzie
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.