Ciasto czekoladowe z cukinią to zaskakujący wypiek, zarówno ze względu na jeden z głównych składników – cukinię, jak i smak – to ciasto między brownie a murzynkiem. Jest wilgotne, nie za słodkie, można zrobić je z polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. Podać z lodami lub bitą śmietaną albo z owocami. Może być spodem do ciast na zimno – z piankami owocowymi, kremem sernikowym, sernika na zimno, galaretki z owocami, ale może też być “samodzielnym” wypiekiem.
Składniki ciasta czekoladowego z cukinią:
- 1 i 1/2 szklanki cukinii startej na drobnych oczkach
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki masła
- 1/4 szklanki jogurtu
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej*
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*
- ew. do wyboru: polewa czekoladowa, cukier puder
Jak zrobić ciasto czekoladowe z cukinią?
Piekarnik włączyć na 180 stopni C. Formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka wymieszać z olejem, cukrem, cukrem waniliowym, rozpuszczonym masłem, szczyptą soli i startą, lekko odciśniętą cukinią. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obydwu naczyń. Masę przelać do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika na 50 minut. Ciasto lekko wyrośnie, ale nie będzie to imponująca wysokość. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
*w wersji bezglutenowej, składniki bezglutenowe
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.