Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią to zaskakujący wypiek, zarówno ze względu na jeden z głównych składników – cukinię, jak i smak – to ciasto między brownie a murzynkiem. Jest wilgotne, nie za słodkie, można zrobić je z polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. Podać z lodami lub bitą śmietaną albo z owocami. Może być spodem do ciast na zimno – z piankami owocowymi, kremem sernikowym, sernika na zimno, galaretki z owocami, ale może też być “samodzielnym” wypiekiem.

Ciasto czekoladowe z cukinią, owsiane, bezglutenowe, na oleju
Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki ciasta czekoladowego z cukinią:

  • 1 i 1/2 szklanki cukinii startej na drobnych oczkach
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki jogurtu
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej*
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*
  • ew. do wyboru: polewa czekoladowa, cukier puder

Jak zrobić ciasto czekoladowe z cukinią?

Piekarnik włączyć na 180 stopni C. Formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka wymieszać z olejem, cukrem, cukrem waniliowym, rozpuszczonym masłem, szczyptą soli i startą, lekko odciśniętą cukinią. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obydwu naczyń. Masę przelać do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika na 50 minut. Ciasto lekko wyrośnie, ale nie będzie to imponująca wysokość. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

*w wersji bezglutenowej, składniki bezglutenowe

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Ciasto czekoladowe, bezglutenowe z cukinią
Ciasto czekoladowe z cukinią
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.