Rolada z kremem sernikowym i czarnymi malinami

Rolada biszkoptowa to stały repertuar w naszej kuchni, a krem sernikowy to ostatnio mój ulubiony krem do ciast. Prosty w przygotowaniu, niesamowicie smaczny, kwaskowo-kremowy. Jest uniwersalny – pasuje do wielu owoców, czekolady, krówek, kokosa, chałwy, itp. Dzięki modyfikacjom nie nudzi się. A dzisiejsza moja propozycja to rolada biszkoptowa z kremem sernikowym i czarnymi malinami, no pycha 🙂

Rolada biszkoptowa z sernikowym z czarnymi malinami
Rolada z kremem sernikowym i czarnymi malinami

Składniki rolady z kremem sernikowym i czarnymi malinami:

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

krem sernikowy (składniki schłodzone):

  • 300 g serka kremowego schłodzonego
  • 250 g śmietany kremówki schłodzonej
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 300 ml czarnych malin lub innych owoców jagodowych (jagody, poziomki, borówki, maliny, inne)
  • ew. melisa do ozdoby

Jak zrobić roladę z kremem sernikowym i czarnymi malinami?

Biszkopt. Piekarnik włączyć (temperatura 180 °C). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Żółtka oddzielić od białek i rozmieszać. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier i dalej ubijać do uzyskania lśniącej, gęstej  masy. Pianę połączyć z żółtkami i mąką przesypując i lekko mieszając. Przełożyć do formy i piec 15 -20 minut na złoty kolor, ale nie za długo. Ciasto musi być elastyczne, za długo pieczone kruszy się. 

W tym czasie ściereczkę, z którą będziemy zwijać roladę, położyć na blacie i posypać cukrem. Na ścierkę wyjąć upieczony biszkopt (góra powinna leżeć na ściereczce z cukrem) i ciepły zwinąć razem ze ściereczką w rulon. Najlepiej wzdłuż krótszego boku. Wystudzić.

Krem. Serek, śmietanę przełożyć do miski i ubić na gęstą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Maliny umyć i osuszyć.

Składanie. Rozwinąć roladę posmarować kremem. Posypać malinami – część odłożyć do dekoracji wierzchu i zwinąć jeszcze raz (bez ściereczki). Kremu jest na tyle dużo, iż wystarczy na posmarowanie wierzchu i boków, ale można wierzch oprószyć cukrem pudrem. Schłodzi i ozdobić.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.