Tort z kremem kajmakowym i krówkami

Tort na specjalne okazje. Delikatny biszkopt, krem kajmakowy na bazie kremówki i mascarpone, słodki smak przełamuje domowy dżem morelowy, a całość zdobią krówki. Jeśli lubisz wilgotne torty, można delikatnie nasączyć blaty ponczem z amaretto lub rumem.

Tort biszkoptowy z kremem kajmakowym
Tort z kremem kajmakowym i krówkami

Składniki tortu z kremem kajmakowym i krówkami:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem kajmakowy:

  • 510 g kajmaku (puszka) w temperaturze pokojowej
  • 250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 250 g kremówki schłodzonej
  • 10 g żelatyny
  • 50 ml wody
  • szczypta soli

Dodatki:

  • dżem morelowy domowy (lub inny: truskawkowy, wiśniowy, malinowy, jeżynowy)
  • 10-15 krówek
  • listki/kwiaty jadalne do ozdoby
  • ew. do nasączenia toru 1/2 szklanki czarnej herbaty, 2-3 łyżki aromatycznego alkoholu

Jak zrobić tort z kremem kajmakowym i krówkami?

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera* i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mieszankę mączną.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i uderzyć energicznie foremką o deskę/podłogę. Trzeba uważać, by podczas uderzania nie rozpięła się tortownica.

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem. Biszkopt najlepiej zrobić dzień przed przygotowaniem tortu. Podzielić na 3 części.

Krem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W mikrofali lub w garnku podgrzać do rozpuszczenia. Nie gotować! (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Lekko przestudzić, ale żelatyna nie powinna być zimna, raczej ciepła. Kajmak wymieszać z mascarpone, dodać szczyptę soli. Śmietanę ubić, ale nie na twardą masę. Do żelatyny dodać łyżkę masy z kajmakiem, wymieszać, potem drugą i ponownie wymieszać*. Teraz, tak rozmieszaną żelatynę, dodać do kajmaku, dobrze rozmieszać. Następnie, delikatnie mieszając, dodać do masy z kajmakiem śmietanę. Najlepiej w dwóch, trzech partiach.

Masą podzielić na 3 równe części i przełożyć blaty (w miarę szybko, ponieważ krem tężeje) według schematu: blat – dżem – krem – blat – krem – blat – krem na boki i wierzch. Jeśli chcemy nasączyć tort, każdy z blatów należy posmarować ponczem przed położeniem kremu czy dżemu. Ozdobić krówkami. Zostawić do stężenia.

Smacznego 🙂

*jeśli w tym czasie żelatyna zacznie się zsiadać, tworzyć grudki, można lekko podgrzać. W ten sposób uratujemy krem.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.