Tort na specjalne okazje. Delikatny biszkopt, krem kajmakowy na bazie kremówki i mascarpone, słodki smak przełamuje domowy dżem morelowy, a całość zdobią krówki. Jeśli lubisz wilgotne torty, można delikatnie nasączyć blaty ponczem z amaretto lub rumem.
Składniki tortu z kremem kajmakowym i krówkami:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem kajmakowy:
- 510 g kajmaku (puszka) w temperaturze pokojowej
- 250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
- 250 g kremówki schłodzonej
- 10 g żelatyny
- 50 ml wody
- szczypta soli
Dodatki:
- dżem morelowy domowy (lub inny: truskawkowy, wiśniowy, malinowy, jeżynowy)
- 10-15 krówek
- listki/kwiaty jadalne do ozdoby
- ew. do nasączenia toru 1/2 szklanki czarnej herbaty, 2-3 łyżki aromatycznego alkoholu
Jak zrobić tort z kremem kajmakowym i krówkami?
Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.
Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera* i po jednym dodać żółtka.
Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mieszankę mączną.
Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i uderzyć energicznie foremką o deskę/podłogę. Trzeba uważać, by podczas uderzania nie rozpięła się tortownica.
Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem. Biszkopt najlepiej zrobić dzień przed przygotowaniem tortu. Podzielić na 3 części.
Krem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W mikrofali lub w garnku podgrzać do rozpuszczenia. Nie gotować! (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Lekko przestudzić, ale żelatyna nie powinna być zimna, raczej ciepła. Kajmak wymieszać z mascarpone, dodać szczyptę soli. Śmietanę ubić, ale nie na twardą masę. Do żelatyny dodać łyżkę masy z kajmakiem, wymieszać, potem drugą i ponownie wymieszać*. Teraz, tak rozmieszaną żelatynę, dodać do kajmaku, dobrze rozmieszać. Następnie, delikatnie mieszając, dodać do masy z kajmakiem śmietanę. Najlepiej w dwóch, trzech partiach.
Masą podzielić na 3 równe części i przełożyć blaty (w miarę szybko, ponieważ krem tężeje) według schematu: blat – dżem – krem – blat – krem – blat – krem na boki i wierzch. Jeśli chcemy nasączyć tort, każdy z blatów należy posmarować ponczem przed położeniem kremu czy dżemu. Ozdobić krówkami. Zostawić do stężenia.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
*jeśli w tym czasie żelatyna zacznie się zsiadać, tworzyć grudki, można lekko podgrzać. W ten sposób uratujemy krem.