Prosta zapiekanka z twarogiem, kaszą owsianą i rabarbarem. Puszysta i delikatna, taka na podwieczorek, kolację lub słodkie drugie danie.
Składniki zapiekanki owsiano-serowej z rabarbarem:
- 300 g zmielonego twarogu
- 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej (ok. 1/3 szklanki suchej kaszy)
- 100 ml kremówki
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy)
- szczypta soli
- 3-4 łodygi rabarbaru
Jak zrobić zapiekankę owsiano-serową z rabarbarem?
Ugotować kaszę owsianą. Foremkę do tarty o średnicy 25 cm posmarować masłem. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na cząstki. Twaróg, śmietanę, kaszę (zimną), cukier, żółtka – wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać delikatnie do masy serowej. Przełożyć do przygotowanej foremki, na wierzchu położyć kawałki rabarbaru. Piec w 190 °C ok. 30 minut.
Upieczoną zapiekankę oprószyć cukrem pudrem lub cynamonem.
Zapiekanka jest pyszna i na zimno, i na gorąco.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.