Nowa odmiana drożdżówki bezglutenowej – z mąki owsianej pełnoziarnistej i budyniu kakaowego. Na blogu jest niezły zbiorek ciast bezglutenowych, ale ciasta drożdżowe są moimi ulubionymi i ciągle próbuję nowych odmian tych wypieków.
Składniki drożdżówki owsiano-kakaowa z rabarbarem i kruszonką:
Ciasto:
- 130 g mąki bezglutenowej (50 g mąki owsianej, 50 g mąki ryżowej, 30 g mąki ziemniaczanej)
- 1 budyń bezglutenowy kakaowy
- 40 g cukru
- 3 g drożdży suszonych
- 1 jajko
- 100 g mleka
- 40 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub innego
- szczypta soli
- laska rabarbaru
Kruszonka:
- 15 g masła
- 15 g cukru
- 15 g mąki owsianej
- 10 g mąki ziemniaczanej
Jak zrobić drożdżówkę owsiano-kakaową z rabarbarem i kruszonką?
Przygotować małą foremkę o wymiarach 20×10 cm – posmarować masłem i wysypać mąką. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Jajko rozmieszać z mlekiem i dodać do suchych składników. Następne dodać ocet i masło i dokładnie wymieszać (ciasto nie jest gęste). Odstawić na 10 minut. Przygotować rabarbar – umyć i pokroić w niewielkie plasterki. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć rabarbarem i odstawić na ok. 60 minut. W tym czasie składniki kruszonki przełożyć do miski i rozetrzeć dłońmi do uzyskania grudek. Wyrośnięte i posypane kruszonką ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pic ok. 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wystudzić.
Z TEGO przepisu.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.