Drożdżówka owsiano-kakaowa z rabarbarem i kruszonką

Nowa odmiana drożdżówki bezglutenowej – z mąki owsianej pełnoziarnistej i budyniu kakaowego. Na blogu jest niezły zbiorek ciast bezglutenowych, ale ciasta drożdżowe są moimi ulubionymi i ciągle próbuję nowych odmian tych wypieków.

Drożdżówka owsiano-kakaowa z rabarbarem i kruszonką
Drożdżówka owsiano-kakaowa z rabarbarem i kruszonką

Składniki drożdżówki owsiano-kakaowa z rabarbarem i kruszonką:

Ciasto:

  • 130 g mąki bezglutenowej (50 g mąki owsianej, 50 g mąki ryżowej, 30 g mąki ziemniaczanej)
  • 1 budyń bezglutenowy kakaowy
  • 40 g cukru
  • 3 g drożdży suszonych
  • 1 jajko
  • 100 g mleka
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub innego
  • szczypta soli
  • laska rabarbaru

Kruszonka:

  • 15 g masła
  • 15 g cukru
  • 15 g mąki owsianej
  • 10 g mąki ziemniaczanej

Jak zrobić drożdżówkę owsiano-kakaową z rabarbarem i kruszonką?

Przygotować małą foremkę o wymiarach 20×10 cm – posmarować masłem i wysypać mąką. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Jajko rozmieszać z mlekiem i dodać do suchych składników. Następne dodać ocet i masło i dokładnie wymieszać (ciasto nie jest gęste). Odstawić na 10 minut. Przygotować rabarbar – umyć i pokroić w niewielkie plasterki. Ciasto przełożyć do foremki, przykryć rabarbarem i odstawić na ok. 60 minut. W tym czasie składniki kruszonki przełożyć do miski i rozetrzeć dłońmi do uzyskania grudek. Wyrośnięte i posypane kruszonką ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pic ok. 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wystudzić.

Z TEGO przepisu.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.