Sałatka na Wielkanoc. Zamiast tradycyjnych sałatek z majonezem czy mięsem, lekka z gruszką i orzechami. Najważniejszym elementem jest sos – gęsty, pikantny, słodko-słono-kwaśny.
Składniki sałatki zielony mix:
- opakowanie młodych listków (szpinak, botwinka, rukola, roszponka)
- 1 gruszka
- garść orzechów włoskich
- sos: 1 łyżka oliwy, 2 łyżki octu wiśniowego – słodkiego i gęstego lub gęstego octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku, 1/4-1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól*
- opcjonalnie ser pleśniowy
Jak zrobić sałatkę zielony mix?
Listki umyć, osuszyć, rozłożyć na dużym talerzu. Gruszkę umyć, przekroić na pół, dalej w plasterki. Ułożyć na listkach. Posypać orzechami. Skropić sosem. Sos – składniki włożyć do słoika, zakręcić i przez kilka chwil intensywnie potrząsać słoikiem (do powstania emulsji). Można posypać pokruszonym serem pleśniowym. Najlepsza z grzankami 🙂
*jeśli ocet balsamiczny nie jest gęsty i słodki, do sosu można dodać miodu
Smacznego 🙂
Szukasz innej surówki, kliknij w LINK.
Znajdź mnie na fb.