Sałatka zielony mix

Sałatka na Wielkanoc. Zamiast tradycyjnych sałatek z majonezem czy mięsem, lekka z gruszką i orzechami. Najważniejszym elementem jest sos – gęsty, pikantny, słodko-słono-kwaśny.

Sałatka listki-gruszka-orzechy I
Sałatka listki-gruszka-orzechy

Składniki sałatki zielony mix:

  • opakowanie młodych listków (szpinak, botwinka, rukola, roszponka)
  • 1 gruszka
  • garść orzechów włoskich
  • sos: 1 łyżka oliwy, 2 łyżki octu wiśniowego – słodkiego i gęstego lub gęstego octu balsamicznego, 1 ząbek czosnku, 1/4-1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól*
  • opcjonalnie ser pleśniowy

Jak zrobić sałatkę zielony mix?

Listki umyć, osuszyć, rozłożyć na dużym talerzu. Gruszkę umyć, przekroić na pół, dalej w plasterki. Ułożyć na listkach. Posypać orzechami. Skropić sosem. Sos – składniki włożyć do słoika, zakręcić i przez kilka chwil intensywnie potrząsać słoikiem (do powstania emulsji). Można posypać pokruszonym serem pleśniowym. Najlepsza z grzankami 🙂

*jeśli ocet balsamiczny nie jest gęsty i słodki, do sosu można dodać miodu

Smacznego 🙂

Szukasz innej surówki, kliknij w LINK.

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.