Sałatka z figami

Na początek jesieni sałatka z figami i camembertem, do tego grzanki z chleba orkiszowego lub jaglanego i sezon jesienny można uznać za otwarty :). A może to raczej zakończenie sezonu letniego? Bo jesień nie sprzyja zimnym potrawom, tęsknimy za rozgrzewającymi zupami-kremami z przyprawami korzennymi, herbatą z malinami, gulaszami czy to mięsnymi, czy warzywnymi, cynamonowymi jabłecznikami, gorącą czekoladą i książką czytaną pod ciepłym kocem. A wracając do sałatki, to danie słodko-kwaśno-pikantne, ser można zastąpić gorgonzolą, a jeśli nie mamy octu wiśniowego, do balsamicznego można dodać odrobinę miodu. Ważne by zachować równowagę między smakiem słodkim, słonym i pikantnym.

Sałatka z figami
Sałatka z figami

Składniki sałatki z figami:

  • mała główka sałaty, u mnie rukolowa, ale może być inna (lub mix sałat)
  • 4 figi
  • camembert, najlepiej z zielonym pieprzem
  • kilka orzechów, najlepiej włoskich
  • łyżka-dwie malin
  • sos: 2 łyżki octu wiśniowego, łyżka pikantnej oliwy, sól, pieprz, ząbek czosnku, ulubione zioła – np. tymianek

Jak zrobić sałatkę z figami?

Przygotować duży, płaski talerz. Sałatę/sałaty umyć i osuszyć, porwać i położyć na spód talerza. Figi umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki i położyć na sałacie. Podzielić na cząstki ser i także ułożyć. Posypać malinami i orzechami. Polać sosem.

Składniki sosu przełożyć do miseczki, wymieszać.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

Sałatka z figami
Sałatka z figami
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.