Domowy keczup bez cukru

Domowy keczup bez cukru i co w tym dziwnego? Pewnie wiele osób zastanawia się, czemu podkreślam brak cukru w keczupie…Tak…Proszę, spójrzcie na skład jakiegokolwiek keczupu z półki sklepowej, ale też na te domowe przepisy (w tym, biję się w piersi, i moje). Cukier to zwykle drugi składnik tego sosu. A ten, mój nowy przepis, jest bez cukru. Inspiracją do przygotowania takiego keczupu był program pana Mullera, a że w programie nie padły proporcje składników, to ułożyłam je sama. I jaki jest ten nowy keczup? Delikatny, pomidorowy, imbirowy, może mniej “agresywny” od tych tradycyjnych, na pewno to źródło: potasu, likopenu, ponadto zawiera kwas foliowy, błonnik, fosfor, magnez i wiele innych substancji odżywczych sprzyjających zdrowiu. No i jest pyszny 🙂

Domowy sos pomidorowy bez cukru
Domowy keczup bez cukru

Składniki keczupu:

  • 1,5 kg pomidorów (waga po obraniu, bez szypułek i podstaw łodygi)
  • 1 pietruszka
  • 4 ząbki czosnku (duże)
  • 2 cm korzenia imbiru lub więcej, w zależności od grubości korzenia
  • 3 goździki
  • 1/2-1 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu (pełne)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 l soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki cydru
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego

Jak zrobić domowy keczup bez cukru?

Do szerokiego garnka wlać sok jabłkowy, dodać do niego obrany i pokrojony w plasterki imbir i całość gotować na wolnym ogniu do momentu odparowania płynu do 1 szklanki (250 ml).

Gdy sok z imbirem gotuje się, pomidory obrać ze skóry, pozbawić szypułek i wyciąć podstawy łodyg. Teraz zważyć 1,5 kg pomidorów. Tak przygotowane pokroić w kostkę i włożyć do garnka.

Do pomidorów dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek, obraną i startą na tarce o grubych oczkach pietruszkę. Gotować 20 minut.

Następnie dodać cydr, ocet, zredukowany sok jabłkowy (imbir odłożyć, to świetna słodko-ostra przekąska), gałkę, pieprz, sól, ew. paprykę, roztarte goździki i gotować kolejne 20 minut.

Po tym czasie zmiksować i sprawdzić gęstość. Jeśli sos jest za rzadki, dalej gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Jeśli gęstość keczupu jest już dla nas satysfakcjonująca, przelać do przygotowanych małych słoików. Zakręcać, postawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wystudzenia.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

Domowy sos pomidorowy
Domowy keczup bez cukru
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.