Tort dacquoise (dakłas) na biszkopcie

Znany i lubiany tort w wersji na biszkopcie kakaowym. Delikatny biszkopt kakaowy oszczędnie nasączony mocną kawą z alkoholem, do tego krem kajmakowy z orzechami i daktylami oraz, wisienka na torcie, chrupiąca beza. Tort jest olbrzymi, na specjalne okazje. Przygotowanie najlepiej rozłożyć na 2-3 dni, a składniki kremu schłodzić w lodówce 8-10 godzin.

tort na biszkopcie z kawą, kajmakiem, daktylami, orzechami i bezą
Tort dakłas (dacquoise)

Składniki tortu dacquoise:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 500 g mascarpone
  • 300 g kremówki
  • 510 g masy kajmakowej
  • 140 g daktyli bez pestek
  • 140 g orzechów włoskich
  • szczypta soli

Beza*:

  • 200 g cukru
  • 4 duże białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • pół filiżanki mocnej, osłodzonej kawy z łyżką-dwiema spirytusu lub likier kawowy
  • 4-5 łyżek domowego dżemu malinowego lub jeżynowego, lub konfitury śliwkowej
  • owoce (figi, winogrona, maliny, borówki)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • inne ozdoby

Jak zrobić tort dakłas?

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).

Dno formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C. Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać. Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać żółtka. Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąkę z kakao.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i uderzyć dnem foremki o deskę lub inną twardą powierzchnię. Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie, przed wyjęciem, okroić wokół foremki ostrym nożykiem. Przekroić wzdłuż na pół.

Blat bezowy. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 28 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać mąkę i sok, wymieszać i przełożyć na narysowany okrąg. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam. I zwykle suszę trzy blaty na raz, a potem wykorzystuje do różnych ciast, deserów, tortów.

Krem. Mascarpone wymieszać ze szczyptą soli i kajmakiem, dodać pokrojone w kostkę daktyle i posiekane orzechy. Śmietanę ubić na sztywną masę. Do masy kajmakowej włożyć połowę śmietany, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać pozostałą kremówkę i ponownie delikatnie wymieszać.

Składanie. Na paterę położyć kleks kremu. Dzięki temu tort nie będzie się przesuwał. Pierwszy blat biszkoptowy położyć na paterę, nasączyć połową kawy z alkoholem, dalej połowa kremu – drugi blat -nasączenie – dżem – druga część kremy – beza. Wierzch dowolnie ozdobić. U mnie figi, rozpuszczona czekolada, maliny i listki mięty.

*inna wersja bezy: zamiast mąki ziemniaczanej dodać 1 pełną łyżkę kakao i wymieszać niezbyt dokładnie, dzięki temu powstaną esy-floresy. Beza będzie bardziej twarda, ale tort jest chyba lepszy 🙂

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.