Chrupiąca beza wypełniona kremem mascarpone, do tego kwaśna marakuja. Cudowny słodko-kwaśny deser.
Składniki gniazdek bezowych z kremem mascarpone i marakują:
Gniazdka bezowe:
- 1/2 szklanki białek (szklanka 250 ml)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Krem:
- 250 g mascarpone schłodzone
- 250 ml kremówki schłodzone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 2 marakuje
Jak zrobić gniazdka bezowe z kremem mascarpone i marakują?
Bezy. Na papierze do pieczenia narysować okręgi o średnicy ok. 10 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i sok cytrynowy. Przełożyć masę na przygotowane okręgi, formując wyższe brzegi. Suszyć w 100 °C przez 1,5-2 godziny (lub dłużej, do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku.
Krem. Mascaropne, kremówkę, cukier puder połączyć. Całość ubić na gęstą masę. Włożyć do środka gniazdek bezowych. Owoce marakui przekroić na pół i wyjąć miąższ. Miąższem marakui polać krem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.