Sernik na zimno Mango Lassi

Delikatny, niesamowicie aksamitny, piankowy sernik mango lassi. Trochę egzotyki na koniec zimy.

Sernik na zimno Mango Lassi
Sernik na zimno Mango Lassi

Składniki sernika na zimno Mango Lassi:

Spód:

  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 60 g rozpuszczonego masła

Masa sernikowa:

  • 400 g twarogu sernikowego
  • 500 g pulpy mango
  • 130 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • ziarenka z dwóch torebek kardamonu
  • 7 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wody
  • 300 ml kremówki dobrze schłodzona

Wszystkie składniki, za wyjątkiem kremówki, w temperaturze pokojowej. Trzeba wyjąć 2-3 godziny z lodówki przed przygotowaniem.

Żelka mango:

  • 300 ml pulpy mango
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki żelatyny

Jak zrobić sernik na zimno Mango Lassi?

Spód. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm – wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. Jeśli tortownica jest szklana lub silikonowa, nie ma takiej potrzeby. Chodzi o to, by ciasto nie nabrało metalicznego smaku od foremki. Ciastka rozkruszyć w malakserze, dodać rozpuszczone masło. Połączyć. Masę przełożyć, ugniatając do przygotowanej tortownicy. Wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować masę.

Masa sernikowa. Wyjęte z torebek kardamonowych ziarenka, rozetrzeć na proszek. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Moją namoczyłam, potem podgrzałam do rozpuszczenia (nie wolno zagotować, inaczej żelatyna traci swoje właściwości żelujące). Twaróg, pulpę, cukier puder, kardamon, sok z limonki zmiksować na gładką masę. Śmietanę ubić. Do żelatyny dodać cześć masy serowej, wymieszać potem dodać pozostałą masę i szybko wymieszać/zmiksować. Następnie dodać partiami (w 3-4 rzutach) śmietanę i delikatnie wymieszać. Przelać do foremki, wyrównać. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować żelkę.

Żelka mango. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pulpę wymieszać z sokiem z limonki i przygotowaną żelatyną. Wylać na masę serową. Ewentualnie ozdobić (plastry mango, granaty, wiśnie, inne).

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Sernik na zimno Mango Lassi
Sernik na zimno Mango Lassi

Masa sernikowa z “Moich wypieków” (zmieniona).

drukuj

2 thoughts on “Sernik na zimno Mango Lassi

    1. Najgorsza odpowiedź – zależy. Od tego jak intensywne są ziarna, od preferencji smakowych. Rozkruszam 2-3 torebki i rozcieram ziarna, ale lubię smak kardamonu. Najlepiej próbować i doprawiać. Pozdrawiam serdecznie, Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.