Prosty i szybki przepis na pączki. W ten sposób przygotowane pączki są delikatne, puszyste, po prostu smaczne. Najlepsze, oczywiście, na gorąco. My zjadaliśmy je posypane pudrem z sałatką owocową, ale można je polać czekoladą, otoczyć drobnym cukrem z cynamonem, polukrować, dodać lody, sos waniliowy, wariantów może być mnóstwo :).
Przepis na pączki z serka mascarpone z bananami:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej lub inny tłuszcz do smażenia w głębokim tłuszczu
Nadzienie:
- 4 banany
Dodatki:
- cukier puder wymieszany z wanilią lub cukrem waniliowym
- sałatka owocowa
- inne (czekolada, lody, lukier)
Jak zrobić pączki z serka mascarpone z bananami?
Serek zmiksować z jajkami, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, sól. Dobrze wymieszać. Do masy dodać pokrojone w plasterki banany i wymieszać.
Rozgrzać olej (tak do 175 °C, można zrobić próbę ciasta, wrzucając kawałek na tłuszcz). Łyżką wkładać porcje ciasta. Najlepiej moczyć łyżkę w oleju, wtedy łatwiej nałożyć ciasto. Piec z dwóch stron. Upieczone pączki osączać na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe otaczać w cukrze pudrze.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Czy można użyć innej mąki niż pszennej?
Pozdrawiam
Można spróbować mieszanki mąk owsianej/ryżowej/ziemniaczanej w proporcji 50/50/30. W ten sposób piekę ciasto drożdżowe bezglutenowe, ale nie próbowałam takiej wersji pączkowej.
Na blogu jest przepis na pączki bezglutenowe (wypróbowane) https://rodzinkawkuchni.pl/2018/02/paczki-serowe-bezglutenowe.html
Świetna inspiracja na pączki z mascarpone i bananami <3!