Lody owsiankowe

Ubiegłoroczne odkrycie – lody owsiankowe. Słodkie, śmietankowe i niestety, mimo owsianki, kaloryczne. Tak jak każde lody bez maszyny, nie są puszyste, ale dodatek owsianki sprawia, że są lekko ciągnące. A…i są niesamowicie proste w przygotowaniu. Najlepsze z czekoladą i rodzynkami lub owocami. Na zdjęciu z czarnymi malinami.

Serdecznie polecam 🙂

Lody owsiankowe
Lody owsiankowe

Składniki lodów owsiankowych:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • odrobina soli

Jak zrobić lody owsiankowe?

Mleko zagotować, dodać płatki i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Płatki połączyć z owsianką. Delikatnie mieszając połączyć z ubitą śmietaną. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na 4 godziny, będą zamrożone, ale miękkie. Jeśli zostawimy lody na dłużej w zamrażarce, na kilka minut przed podaniem lepiej wyjąć je z zamrażarki.

Smacznego 🙂

Z TEGO przepisu.

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

Lody owsiankowe
Lody owsiankowe
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.