Upały, to niedobry czas na pieczenie ciast. Żar się leje z nieba, w domu gorąco, a tu jeszcze piekarnik. Nieee. Dlatego deserowo w upały jemy owoce, lody, galaretki z zsiadłego mleka i mninideserki na zimno. A ten jest cudowny! Słodki, kwaśny, mleczny, po prosu pyszny!
Składniki spodu:
- 10 dag herbatników/biszkoptów
- 5 dag masła
Składniki masy (składniki schłodzone):
- 4 limonki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (puszka 530 g)
- 330 ml śmietanki 36 %
- borówki lub inne drobne owoce
Jak zrobić minideserki jak ciasto Hemingwaya?
Masło rozpuścić i ostudzić. Herbatniki rozkruszyć na pył w blenderze lub rozgniatając wałkiem. Masło połączyć z herbatnikami. Przygotować 10 foremek do minideserków. Ciastkami z masłem wyłożyć dna naczynek. Masę docisnąć do foremek i wstawić na 10-20 minut do lodówki.
Mleko wymieszać ze śmietaną. Zetrzeć do niego skórkę z wyszorowanych i wyparzonych limonek. Sok z limonek wycisnąć i powoli dodać do masy śmietankowo-mlecznej, cały czas mieszając. Masa zaczyna gęstnieć, nabiera konsystencji budyniu.
Przełożyć masę na spody herbatnikowe. Schłodzić przez 12 godzin.
Przed podaniem posypać owocami.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.