Minideserki jak ciasto Hemingwaya

Upały, to niedobry czas na pieczenie ciast. Żar się leje z nieba, w domu gorąco, a tu jeszcze piekarnik. Nieee. Dlatego deserowo w upały jemy owoce, lody, galaretki z zsiadłego mleka i mninideserki na zimno. A ten jest cudowny! Słodki, kwaśny, mleczny, po prosu pyszny!

Deser Hemingwaya
Deser Hemingwaya

Składniki spodu:

  • 10 dag herbatników/biszkoptów
  • 5 dag masła

Składniki masy (składniki schłodzone):

  • 4 limonki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (puszka 530 g)
  • 330 ml śmietanki 36 %
  • borówki lub inne drobne owoce

Jak zrobić minideserki jak ciasto Hemingwaya?

Masło rozpuścić i ostudzić. Herbatniki rozkruszyć na pył w blenderze lub rozgniatając wałkiem. Masło połączyć z herbatnikami. Przygotować 10 foremek do minideserków. Ciastkami z masłem wyłożyć dna naczynek. Masę docisnąć do foremek i wstawić na 10-20 minut do lodówki.

Mleko wymieszać ze śmietaną. Zetrzeć do niego skórkę z wyszorowanych i wyparzonych limonek. Sok z limonek wycisnąć i powoli dodać do masy śmietankowo-mlecznej, cały czas mieszając. Masa zaczyna gęstnieć, nabiera konsystencji budyniu.

Przełożyć masę na spody herbatnikowe. Schłodzić przez 12 godzin.

Przed podaniem posypać owocami.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

Deser Hemingwaya
Deser Hemingwaya
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.