Rustykalna tarta z pomidorami i burratą

Proste, acz eleganckie danie. Niby nic, a jednak. Tylko kruche ciasto, pachnące słońcem pomidory, aromatyczne zioła, dobra oliwa i, wisienka na torcie, burrata. Do tego surówka z białej kapusty, woda z kostkami lodu lub białe, dobrze schłodzone wino i tyle. Cudny obiad lub wczesna kolacja.

kruche ciasto z pomidorami i burratą
Rustykalna tarta z pomidorami

Składniki ciasta (wersja owsiana, na dole wpisu podaję wersję zwykłą, pszenną):

  • 250 g mąk (100 g owsianej, 75 g ryżowej, 75 g ziemniaczanej)
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko (żółtko i pół białka do ciasta, połowa białka do posmarowania tary)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • zmielony pieprz

Składniki nadzienia:

  • 3-4 pomidory (w zależności od wielkości, u mnie różnokolorowe)
  • oliwa do skropienia pomidorów
  • sól
  • zioła (do wyboru: oregano, bazylia, rozmaryn)
  • burrata – 1 kulka
  • mieszanka dowolnych ziaren (opcjonalnie)

Jak zrobić rustykalną tartę z pomidorami i burratą?

Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąki, posiekać razem na proszek. Do mieszanki mączno-maślanej dodać żółtko i pół białka, śmietanę, sól, zmielony pieprz (ilość wg. uznania). Wszystko ze sobą połączyć i wyrabiać aż powstanie zwarta kula. Następnie przełożyć na papier do pieczenia i na nim rozwałkować okrąg.

Pomidory pokroić w grube plastry, ułożyć na cieście na zakładkę tak, by z każdej strony rozwałkowanego koła pozostało 4-5 cm ciasta. Pomidory skropić oliwą, posypać pieprzem i solą oraz ziołami (jeśli są suszone).

Pozostawione brzegi ciasta zwiń do środka. Może to być nierówne, a brzegi mogą na siebie nachodzi. Nic też się nie stanie, jeśli ciasto pęknie na końcach podczas zwijania. Przygotowane ciasto posmarować roztrzepanym pozostałym białkiem i opcjonalne posypać ulubionymi ziarnami. Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200 stopni C. Do ładnego zrumienienia ciasta.

Po upieczeniu, na gorące ciasto położyć osączoną burratę, posypać ziołami (jeśli mamy świeże) i podawać.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

Składniki na ciasto z mąką pszenną – 220 g maki, 110 g masła, 1 żółtko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, sól, pieprz, szczypta cukru.

kruche ciasto z pomidorami i burratą
Rustykalna tarta z pomidorami
drukuj

2 thoughts on “Rustykalna tarta z pomidorami i burratą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.