Ryba po toskańsku

Ryba po toskańsku to ryba w sosie śmietankowym z pomidorami suszonymi i szpinakiem. Kremowe, aromatyczne i bardzo błyskawiczny danie.

Gulasz z pstrąga
Ryba po toskańsku

Składniki ryby po toskańsku:

  • 400 g pstrąga (filet bez skóry)
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • 200 g szpinaku baby
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól, pieprz i ew. kurkuma

Do podania: ryż, sezonowa surówka (np. z białej kapusty)

Jak zrobić rybę po toskańsku?

Rybę pokroić w paski, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić. Wstawić ryż. Zrobić surówkę. Umyć i osuszyć szpinak. Pomidory pokroić w paski. Obrać i zetrzeć czosnek. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na 1-2 minuty pomidory, delikatnie położyć rybę, chwilę smażyć. Po chwili przerzucić delikatnie rybę na drugą stronę. Dodać czosnek. Po 1-2 minutach dodać szpinak i przykryć patelnię. Chwilę razem dusić (do zwiędnięcia liści), dodać śmietanę i ew. kurkumę. Zagotować. Gotowe!

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.