Ryba po toskańsku to ryba w sosie śmietankowym z pomidorami suszonymi i szpinakiem. Kremowe, aromatyczne i bardzo błyskawiczny danie.
Składniki ryby po toskańsku:
- 400 g pstrąga (filet bez skóry)
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 200 g szpinaku baby
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz i ew. kurkuma
Do podania: ryż, sezonowa surówka (np. z białej kapusty)
Jak zrobić rybę po toskańsku?
Rybę pokroić w paski, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić. Wstawić ryż. Zrobić surówkę. Umyć i osuszyć szpinak. Pomidory pokroić w paski. Obrać i zetrzeć czosnek. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na 1-2 minuty pomidory, delikatnie położyć rybę, chwilę smażyć. Po chwili przerzucić delikatnie rybę na drugą stronę. Dodać czosnek. Po 1-2 minutach dodać szpinak i przykryć patelnię. Chwilę razem dusić (do zwiędnięcia liści), dodać śmietanę i ew. kurkumę. Zagotować. Gotowe!
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.