Na niedzielne śniadanie polecam placuszki owsiano-jabłkowe. Bogate w błonnik, odżywcze, pyszne szczególne teraz, gdy jabłka są prosto z sadów. Najlepsze z powidłami, ale smaczne także oprószone pudrem czy z dodatkiem serka grani. A do nich koniecznie surówka – śliwki z cynamonem, jabłka z marchewką, borówki z jogurtem, marchewka z winogronami czy inna dowolna.
Składniki placuszków owsiano-jabłkowych:
- 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków) szklanka 250 ml
- 250 ml naturalnego jogurtu
- 1 jabłko (najlepiej duże i kwaśne)
- 1 jajko
- niepełna łyżeczka sody
- cukier waniliowy
- duża szczypta soli
- ew. cynamon/imbiru
- olej do smażenia
Jak zrobić placuszki owsiano-jabłkowe?
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można nie obierać skórki), dodać pozostałe składniki – mąkę, jogurt, jajko, sodę, cukier waniliowy, sól i ewentualnie imbir czy cynamon. Odstawić na 15 minut, by masa spęczniała. Patelnię smarować olejem i na rozgrzanej smażyć placuszki.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.