Placuszki owsiano-jabłkowe

Na niedzielne śniadanie polecam placuszki owsiano-jabłkowe. Bogate w błonnik, odżywcze, pyszne szczególne teraz, gdy jabłka są prosto z sadów. Najlepsze z powidłami, ale smaczne także oprószone pudrem czy z dodatkiem serka grani. A do nich koniecznie surówka – śliwki z cynamonem, jabłka z marchewką, borówki z jogurtem, marchewka z winogronami czy inna dowolna.

Placuszki owsiane z jabłkami
Placuszki owsiane z jabłkami

Składniki placuszków owsiano-jabłkowych:

  • 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków) szklanka 250 ml
  • 250 ml naturalnego jogurtu
  • 1 jabłko (najlepiej duże i kwaśne)
  • 1 jajko
  • niepełna łyżeczka sody
  • cukier waniliowy
  • duża szczypta soli
  • ew. cynamon/imbiru
  • olej do smażenia

Jak zrobić placuszki owsiano-jabłkowe?

Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można nie obierać skórki), dodać pozostałe składniki – mąkę, jogurt, jajko, sodę, cukier waniliowy, sól i ewentualnie imbir czy cynamon. Odstawić na 15 minut, by masa spęczniała. Patelnię smarować olejem i na rozgrzanej smażyć placuszki.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Placuszki owsiane z jabłkami
Placuszki owsiane z jabłkami
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.