Wytrawne czekoladowo-kawowe trufle z dodatkiem aromatycznego rumu. Prosty, szybki, ale jednocześnie elegancki deser. Polecam 🙂
Składniki trufli czekoladowo-kawowych:
- 250 g mascarpone
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej, wymieszana w łyżce wody i wystudzona
- 1-2 łyżki rumu
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju
Jak zrobić trufle czekoladowo-kawowe?
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone krótko zmiksować z kawą i rumem, dodać przestudzoną czekoladę. Wymieszać, dodać orzechy i ponownie wymieszać. Z masy formować niewielkie kulki i zanurzać w polewie czekoladowej. Układać na papierze do pieczenia i zostawić do stężenia. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie przestudzić.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Te trufle muszą być genialne! Czy można jednak zamienić kawę rozpuszczalną np. na espresso?
Tak, jeśli to byłoby bardzo mocne espresso (ristretto).