Śledzie z suszonymi grzybami

To był grzybny rok. Zbieraliśmy, mroziliśmy, gotowaliśmy, suszyliśmy i w spiżarni mamy moc grzybnych specjałów. Dalego w tym roku święta są grzybowe. Uszka, pierogi, kulebiak, placuszki i nowość – śledzie z cebulką i suszonymi grzybami. Zaskakujące, ciekawe, aromatyczne i smaczne połączenie.

Śledzie z suszonymi grzybami
Śledzie z suszonymi grzybami

Składniki śledzi z suszonymi grzybami:

  • 4 płaty śledzia (tacka)
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 nieduże cebule
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól do smaku
  • ew. natka

Jak zrobić śledzie z suszonymi grzybami?

Grzyby namoczyć (najlepiej zostawić na kilka godzin), ugotować w wodzie, w której moczyły się. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć. Do cebuli dodać grzyby i jeszcze chwilę smażyć razem. Doprawić solą i pieprzem. Ostrożnie z solą, słone są śledzie. Ostudzić. Płaty śledziowe pokroić w poprzek w paski i wymieszać z grzybami. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem można posypać natką.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Śledzie z suszonymi grzybami
Śledzie z suszonymi grzybami
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.