To był grzybny rok. Zbieraliśmy, mroziliśmy, gotowaliśmy, suszyliśmy i w spiżarni mamy moc grzybnych specjałów. Dalego w tym roku święta są grzybowe. Uszka, pierogi, kulebiak, placuszki i nowość – śledzie z cebulką i suszonymi grzybami. Zaskakujące, ciekawe, aromatyczne i smaczne połączenie.

Składniki śledzi z suszonymi grzybami:
- 4 płaty śledzia (tacka)
 - 2 garście suszonych grzybów
 - 2 nieduże cebule
 - olej do smażenia
 - pieprz, sól do smaku
 - ew. natka
 
Jak zrobić śledzie z suszonymi grzybami?
Grzyby namoczyć (najlepiej zostawić na kilka godzin), ugotować w wodzie, w której moczyły się. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć. Do cebuli dodać grzyby i jeszcze chwilę smażyć razem. Doprawić solą i pieprzem. Ostrożnie z solą, słone są śledzie. Ostudzić. Płaty śledziowe pokroić w poprzek w paski i wymieszać z grzybami. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem można posypać natką.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!





