Wigilijna fasola ze śliwkami

Stary, wigilijny babciny przepis podkręcony i zmodyfikowany. Do fasoli z suszonymi śliwkami dodałam przyprawy korzenne, ostrą paprykę, miód i odrobinę cytryny. I tak oto mam jedno z moich ulubionych dań na wigilijnym stole. Walczy o palmę pierwszeństwa z makiełkami, barszczem, grzybową, chlapakami i gołąbkami grzybowymi.

Wigilijna fasola z suszonymi śliwkami
Wigilijna fasola ze śliwkami

Składniki wigilijnej fasoli ze śliwkami:

  • kubek ugotowanej białej fasoli (kubek 300 ml)
  • 1/2 kubka pokrojonych w paski suszonych śliwek
  • 1/2-1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • szczypta papryki wędzonej
  • sól do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • ew. igiełki rozmarynu
  • ew. wody z gotowania fasoli (100-125 ml)

Jak zrobić wigilijną fasolę ze śliwkami?

Na patelni rozpuścić masło i miód, wrzucić fasolę, dodać przyprawy, chwilę dusić razem. Dodać śliwki, doprawić i jeszcze chwilę gotować mieszając. Danie powinno być słodko-słono-korzenne. Podawać na ciepło. Jeśli danie przygotujemy wcześniej (np. dzień przed Wigilią), do podgrzewanego dania można dodać odrobinę wody z gotowania fasoli, dzięki temu zabiegowi fasola nie będzie sucha.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

Wigilijna fasola z suszonymi śliwkami
Wigilijna fasola ze śliwkami
Wigilijna fasola z suszonymi śliwkami
Wigilijna fasola ze śliwkami
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.