Chlapaki mazowieckie danie, forma pośrednia między pączkami a racuchami. Świetnie wpisują się w czas karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja pączków, ale w odróżnieniu od racuchów, tak jak pączki, smażona w głębokim tłuszczu. A skąd nazwa chlapaki? Przygotowane ciasto wrzuca się czyli chlapie łyżką na rozgrzany tłuszcz.
Na Mazowszu chlapaki to danie wigilijne. Dla nas dzieci były wybawieniem. Między śledziami w mleczku czy oleju, esencjonalną zupą grzybową a kapustą z fasolą, były jedynym jadalnym daniem (no, może jeszcze zupa owocowa, która czasami pojawiała się na wigilijnym stole).
Dziś chlapaki karnawałowo w wersji z sosem z marakui.
Składniki:
- 300 g mąki
- 2 dag drożdży
- 2 jajka
- 5 dag masła
- 5 dag cukru
- 125 ml letniego mleka
- 25 ml spirytusu
- szczypta soli
- ew. skórka otarta z cytryny lub cukier waniliowy
- cukier puder do oprószenia racuchów
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Sos:
- 2 marakuje
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- cukier do smaku
Wykonanie:
Chlapaki. Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać kilka łyżek letniego mleka i 1-2 łyżki mąki. Całość wymieszać i zostawić w cieple na 20-25 minut.
W tym czasie rozpuścić masło, jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym lub skórką.
Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe mleko i mąkę, jajka z cukrem, sól – wyrobić. Po chwili dodać letnie masło i całość ponownie wyrobić na gładkie i lśniące ciasto*. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 1-1,5 godziny.
Gdy ciasto urośnie, rozgrzać tłuszcz i smażyć racuszki kładąc łyżką na rozgrzany tłuszcz**. W czasie pieczenia przewracać i ew. sprawdzać patyczkiem czy się upiekły. Chlapaki powinny luźno pływać w garnku.
Osączać na papierowych ręcznikach. Letnie oprószyć cukrem pudrem.
Sos. Marakuje przekroić, wybrać łyżeczką miąższ, dodać cukier, jogurt i wymieszać.
*ciasto jest rzadsze niż na bułki, raczej podobne do pączkowego
**ostrożnie z tym “chlapanie”, tłuszcz jest gorący; chlapaki, to nie pączki, powinny być nieregularne
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!