Szparagi z cukinią, burratą i pistacjami

Szparagi z cukinią i burratą to moje nowe wiosenne odkrycie. Danie, które idealnie sprawdza się jako przystawka lub lekki lunch. Łączy w sobie świeżość wiosennych warzyw i kremową delikatność burraty.

Delikatne zielone szparagi są krótko smażone, co pozwala zachować ich chrupkość i intensywny, roślinny smak. Cukinia — pokrojona w słupki — podsmażona, co dodaje daniu lekkości i świeżości. Całość wieńczy burrata — kremowy ser z miękkim wnętrzem ze śmietanki i mozzarelli — który rozpływa się na ciepłych warzywach, dodając daniu aksamitnej konsystencji i subtelnej mleczności.

Danie wieńczy sos miodowo-musztardowy ze świeżo zmielonym pieprzem, skórką otartą z cytryny i chrupiącym elementem w postaci orzeszków pistacjowych.

To danie to kwintesencja prostoty i elegancji – wyrafinowana, ale naturalną kompozycję smaków.

Zielony górą!

Szparagi z cukinią, burratą i pistacjami; sałatka na ciepło
Szparagi z cukinią, burratą i pistacjami

Składniki szparagów z cukinią, burratą i pistacjami:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 mała cukinia
  • 1 kulka burraty
  • 1-2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • garść pistacji prażonych i posiekanych (mogą być solone)
  • sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu, sól, skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka
  • świeżo zmielony pieprz

Jak zrobić sałatkę ze szparagów, cukinii, burraty z pistacjami?

Do słoiczka włożyć wszystkie składniki sosu, zakręcić słoik i mieszać do momentu, aż wszystkie składniki połączą się.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić 3 – 4 cm kawałki. Główki szparagów odłożyć. Cukinię umyć i pokroić 3-4 cm słupki.

Na dużej patelni rozgrzać masło (trzeba uważać, by nie przypalić), wrzucić szparagi bez główek i smażyć mieszając ok. 2-3 minut, dodać cukinię i główki szparagów i jeszcze smażyć 2-4 minuty. Całość doprawić solę i pieprzem.

Warzywa wyłożyć na duży talerz, na środku położyć burratę. Całość polać sosem i posypać orzechami. Podawać z bagietką lub chrupiącymi tostami.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.