Twarogowe omleciki

Twarogowe omleciki, czy też placuszki sernikowe, to wspaniałe śniadanie/podwieczorek. Delikatne, puszyste, z mocą rodzynek i delikatną nutą pomarańczową do nich kakao, sałatka owocowa i początek dnia od razu jest lepszy i cudowny.

Omleciki twarogowe
Omleciki twarogowe

Składniki omlecików twarogowych:

  • 200 g twarogu sernikowego (wiaderkowy)
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki jogurtu/maślanki/kefiru
  • 1 łyżka cukru
  • wanilia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • masło do smażenia
  • drobne owoce i jogurt do podania

Jak zrobić omleciki twarogowe?

Twaróg, żółtka, mąkę, mleko, wanilię wymieszać na gładką masę. Rodzynki namoczyć i osączyć. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową do masy serowej. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka w dwóch partiach dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Smażyć na maśle niewielkie placuszki na złoty kolor. Podawać z drobnymi owocami, jogurtem, dżemem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

Omleciki twarogowe
Omleciki twarogowe
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.