Twarogowe omleciki, czy też placuszki sernikowe, to wspaniałe śniadanie/podwieczorek. Delikatne, puszyste, z mocą rodzynek i delikatną nutą pomarańczową do nich kakao, sałatka owocowa i początek dnia od razu jest lepszy i cudowny.

Składniki omlecików twarogowych:
- 200 g twarogu sernikowego (wiaderkowy)
- 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki jogurtu/maślanki/kefiru
- 1 łyżka cukru
- wanilia
- szczypta soli
- 3 łyżki rodzynek
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- masło do smażenia
- drobne owoce i jogurt do podania
Jak zrobić omleciki twarogowe?
Twaróg, żółtka, mąkę, mleko, wanilię wymieszać na gładką masę. Rodzynki namoczyć i osączyć. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową do masy serowej. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Białka w dwóch partiach dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Smażyć na maśle niewielkie placuszki na złoty kolor. Podawać z drobnymi owocami, jogurtem, dżemem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
