Karnawałowe oponki z piekarnika. Lekkie, puszyste, delikatne. Najlepsze jeszcze ciepłe ze szklanką mleka 🙂
Składniki oponek z piekarnika:
- 500 g mąki
- 300 ml letniego mleka
- 100 g rozpuszczonego, letniego masła
- 50 g cukru
- 3 żółtka
- 30 g drożdży
- 3 g soli
- ew. skórka otarta z cytryny lub pomarańczy albo cukier waniliowy
- dżem morelowy lub inny ulubiony
Jak zrobić oponki z piekarnika?
Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać łyżkę mąki, 2-3 łyżki letniego mleka i wymieszać. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po ww. połączyć z mąką, cukrem, mlekiem, żółtkami i szczyptą soli, ew. dodać dodatki smakowe – skórkę lub wanilię. Krótko wyrobić i dodać rozpuszczone letnie masło. Teraz całość dobrze i długo (ok. 15 minut) wyrobić (ciasto jest raczej luźne). Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1,5-2 cm. Wykrawać z ciasta krążki o średnicy szklanki. Bułeczki układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut – do napuszenia. Po tym czasie dnem małego kieliszka, zanurzonym w mące, wyciskać na środku każdej bułeczki wgłębienie. Do środka wgłębienia wkładać dżem. Bułeczki wkładać do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika i piec ok. 25 minut.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Na podstawie przepisu z TEGO bloga.