Chlebek naan

Chlebek naan to indyjski płaski chlebek z jasnej mąki. Wyśmienity do dań kuchni indyjskiej jak: dal (dhal), kurczak changezi czy chana masala. Ciepły wspaniale smakuje z masłem czosnkowym. Świetnie zastępuje makaron czy ryż. Przygotowując ciasto ważne, by dobrze je dobrze wyrobić, musi być gładkie i elastyczne i piec w wysokiej temperaturze, wtedy chlebek jest miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.

chlebki płaskie, drożdżowe, indyjskie
Chlebki naan

Składniki chlebków naan:

  • 2 dag drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki oleju
  • 700 g mąki

Jak zrobić chlebki naan?

Drożdże, proszek, cukier, sól rozmieszać z wodą.

Dodać mleko i olej.

Przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać, mieszankę mleczną. Wymieszać. Ciasto będzie maziste i klejące. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne.

Naczynie z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury u mnie to 300 stopni.

Blachę posmarować olejem.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na 8 części i każdą rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, na nierówne placki.

Piec 3-5 minut.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Ze wspaniałego kanału: “Kuzyn Hindus”

chlebki płaskie, drożdżowe, indyjskie
Chlebki naan

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.