Chlebek naan to indyjski płaski chlebek z jasnej mąki. Wyśmienity do dań kuchni indyjskiej jak: dal (dhal), kurczak changezi czy chana masala. Ciepły wspaniale smakuje z masłem czosnkowym. Świetnie zastępuje makaron czy ryż. Przygotowując ciasto ważne, by dobrze je dobrze wyrobić, musi być gładkie i elastyczne i piec w wysokiej temperaturze, wtedy chlebek jest miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.

Składniki chlebków naan:
- 2 dag drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml letniego mleka
- 200 ml letniej wody
- 2 łyżeczki oleju
- 700 g mąki
Jak zrobić chlebki naan?
Drożdże, proszek, cukier, sól rozmieszać z wodą.
Dodać mleko i olej.
Przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać, mieszankę mleczną. Wymieszać. Ciasto będzie maziste i klejące. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne.
Naczynie z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury u mnie to 300 stopni.
Blachę posmarować olejem.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na 8 części i każdą rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, na nierówne placki.
Piec 3-5 minut.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Ze wspaniałego kanału: “Kuzyn Hindus”

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!