Jeśli lubisz drożdżowe, maślane ciasta, jeśli lubisz drożdżówki z rabarbarem, jeśli nie lubisz skomplikowanych wypieków, jeśli nie masz robota kuchennego, to ciasto jest dla Ciebie. Smaczne, maślane, jak na drożdżówkę długo utrzymuje świeżość, choć to raczej trudno sprawdzić, bo znika błyskawicznie. Ciasto ze starego zeszytu babci Halinki z Włocławka, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje 🙂 W sezonie rabarbarowy, zrobiłam z rabarbarem, ale świetnie sprawdzi się też z kruszonką, wiśniami, porzeczkami czy śliwkami.
Zachęcam do przygotowania 🙂
Składniki ciasta drożdżowego z rabarbarem babci Halinki:
- 50 dag mąki
- 3/4 szklanki mleka (szklanka 250 ml)
- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 5 dag drożdży
- cukier waniliowy (można zamienić na skórką pomarańczową lub cytrynową)
- szczypta soli
- dodatki do wyboru: 3-4 łodygi rabarbaru, inne dowolne owoce, rodzynki + kruszonka (przepis tu)
Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem babci Halinki?
Przygotowanie ciasta zaczynamy wieczorem, dzień przed pieczeniem.
- Jajka umyj, wbij do miski i roztrzep.
- Masło roztop i ostudź do temperatury pokojowej.
- Drożdże wymieszaj z łyżką cukru i poczekaj chwilę aż się rozpuszczą.
- Pozostały cukier i cukier waniliowy rozpuść w mleku i ostudź do temperatury pokojowej.
- Wymieszaj jajka, masło, drożdże, mleko z cukrem. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 8-10 godzin.
- Po ww. czasie przygotuj rabarbar – umyj, osusz i pokrój na 2-3 cm plasterki. Przesiej mąkę.
- Mąkę dodaj do odstawionej na 8-10 godzin masy. Dobrze wymieszaj.
- Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
- Wierzch posyp rabarbarem.
- Włącz piekarnik na 180 stopni C
- Gdy piekarnik się rozgrzeje, wstaw ciasto i piecz 45-55 minut – do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, a po 10-20 minutach wyjmij z foremki na kratkę i przestudź.
- Można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na FB.