Pełnoziarniste babeczki drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Ulubiony przepis na drożdżówkę w nowej formie i w zdrowszej, pełnoziarnista wersji. Ze względu na dodatek rodzynek i skórki cytrynowej, zmniejszyłam ilość cukru. Jakie są takie babeczki? Mają ciemniejszy kolor, są, mimo wszystko, mniej słodkie, ale nadal długo utrzymują świeżość i tak jak pierwowzór, nie są ciastem drożdżowym typu puszek, raczej są bardziej zbite. Nam smakują 🙂

Pełnoziarniste babeczki drożdżowe z rodzynkami i kruszonką
Pełnoziarniste babeczki drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Składniki pełnoziarnistych babeczek drożdżowych z rodzynkami i kruszonką:

Babeczki:

  • 2 jajka
  • 3/4  szklanki cukru (można 1/2)
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 125 g rozpuszczonego letniego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 szklanki mąki (1 i 1/2 zwykłej, 1 pełnoziarnistej; u mnie orkiszowa)
  • szklanka rodzynek + łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z cytryny (tylko żółta część)
  • cukier waniliowy

Kruszonka:

  • 4,2 dag masła
  • 1/2 szklanki mąki (można pełnoziarnistej)
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Jak zrobić pełnoziarniste babeczki drożdżowe z rodzynkami i kruszonką?

Jajka, cukier, mleko, masło, olej, sól, drożdże, wymieszać. Przykryć naczynie ściereczką i pozostawić na 10 – 12 godzin. Po ww. czasie dodać mąkę, umyte i osuszone i przesypane mąką ziemniaczaną rodzynki, skórkę cytrynową, wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką foremki muffinkowej (14 babeczek). Posypać kruszonką. Przepis na kruszonkę zobacz tu. Piec 25 – 30 min w nagrzanym do 180 °C piekarniku.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.