Ulubiony przepis na drożdżówkę w nowej formie i w zdrowszej, pełnoziarnista wersji. Ze względu na dodatek rodzynek i skórki cytrynowej, zmniejszyłam ilość cukru. Jakie są takie babeczki? Mają ciemniejszy kolor, są, mimo wszystko, mniej słodkie, ale nadal długo utrzymują świeżość i tak jak pierwowzór, nie są ciastem drożdżowym typu puszek, raczej są bardziej zbite. Nam smakują 🙂
Składniki pełnoziarnistych babeczek drożdżowych z rodzynkami i kruszonką:
Babeczki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru (można 1/2)
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 125 g rozpuszczonego letniego masła
- 1 łyżka oleju
- 5 dag drożdży
- szczypta soli
- 2 i 1/2 szklanki mąki (1 i 1/2 zwykłej, 1 pełnoziarnistej; u mnie orkiszowa)
- szklanka rodzynek + łyżeczka mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z cytryny (tylko żółta część)
- cukier waniliowy
Kruszonka:
- 4,2 dag masła
- 1/2 szklanki mąki (można pełnoziarnistej)
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Jak zrobić pełnoziarniste babeczki drożdżowe z rodzynkami i kruszonką?
Jajka, cukier, mleko, masło, olej, sól, drożdże, wymieszać. Przykryć naczynie ściereczką i pozostawić na 10 – 12 godzin. Po ww. czasie dodać mąkę, umyte i osuszone i przesypane mąką ziemniaczaną rodzynki, skórkę cytrynową, wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką foremki muffinkowej (14 babeczek). Posypać kruszonką. Przepis na kruszonkę zobacz tu. Piec 25 – 30 min w nagrzanym do 180 °C piekarniku.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.