Jabłecznik na cieście miodowym

W oczekiwaniu na wiosnę – jabłecznik w cieście miodowym. Jeszcze zimowo, bo ciasto jak do miodownika i rozgrzewający cynamon połączony z jabłkami, ale już w cieście przeważają owoce, a delikatna nuta cytrusowa nadaje ciastu świeżości, lekkości i wiosenności 🙂

Jabłecznik na cieście miodowym
Jabłecznik na cieście miodowym

Składniki jabłecznika w cieście miodowym:

Ciasto:

  • 415 g maki
  • 1 duże jajko
  • 170 g masła
  • płaska łyżeczka sody
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki rozpuszczonego miodu
  • ew. 1 łyżka kwaśnej śmietany, na wypadek problemów z zgniataniem ciasta

Masa + dodatki:

  • 1,5 litra musu jabłkowego
  • 1 szklanka umytych i osuszonych rodzynek
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Jak zrobić jabłecznik w cieście miodowym?

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 2/3 i 1/3, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć formę do tarty o średnicy 26 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C na jasny, słomkowy kolor. Wystudzić. Na cieście wyłożyć mus wymieszany z rodzynkami, cynamonem i skórką cytrynową. Rozwałkować drugą część ciasta (koło o średnica formy do tarty) i przykryć jabłka. W cieście zrobić kilka dziurek i wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia ciasta. Wystudzić, wyjąć z formy (jeśli forma jest z ruchomym dnem) i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.