W oczekiwaniu na wiosnę – jabłecznik w cieście miodowym. Jeszcze zimowo, bo ciasto jak do miodownika i rozgrzewający cynamon połączony z jabłkami, ale już w cieście przeważają owoce, a delikatna nuta cytrusowa nadaje ciastu świeżości, lekkości i wiosenności 🙂
Składniki jabłecznika w cieście miodowym:
Ciasto:
- 415 g maki
- 1 duże jajko
- 170 g masła
- płaska łyżeczka sody
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki rozpuszczonego miodu
- ew. 1 łyżka kwaśnej śmietany, na wypadek problemów z zgniataniem ciasta
Masa + dodatki:
- 1,5 litra musu jabłkowego
- 1 szklanka umytych i osuszonych rodzynek
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do oprószenia ciasta
Jak zrobić jabłecznik w cieście miodowym?
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 2/3 i 1/3, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć formę do tarty o średnicy 26 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C na jasny, słomkowy kolor. Wystudzić. Na cieście wyłożyć mus wymieszany z rodzynkami, cynamonem i skórką cytrynową. Rozwałkować drugą część ciasta (koło o średnica formy do tarty) i przykryć jabłka. W cieście zrobić kilka dziurek i wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia ciasta. Wystudzić, wyjąć z formy (jeśli forma jest z ruchomym dnem) i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.