Miodownik

W tym roku zamiast tradycyjnego noworocznego tortu upiekliśmy miodownik.

miodownik_ciasto przekładane_miodowa krajanka_piernik_Boże Narodzenie

 Ciasto:

  • Z kg mąki odsypać szklankę (czyli potrzebne jest 830 g mąki)
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki masła (czyli ok. 310 g)
  • 1 łyżka smalcu (pomijam)
  • łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 szklanki pudru
  • 3-4 łyżki rozpuszczonego miodu

Sześć pierwszych składników posiekać, dodać miód, zagnieść, schłodzić. Podzielić ciasto na trzy części, każdą rozwałkować, piec osobno na tacach z piekarnika (tak te duże) na złoty kolor. Wystudzić, przełożyć masą. UWAGA – placki po upieczeniu są twarde, łatwo się łamią.

Masa:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag masła

Ugotować mleko z kaszą, wystudzić. Masło, puder, kaszę zmiksować, przełożyć placki. Ciasto mięknie ok. 12 godzin. Posypać pudrem, kroić w kostkę.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

3 thoughts on “Miodownik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.