Miodownik zebra z kremem kajmakowo-kawowym

Miodownik w paski z kremem kajmakowo-kawowym, nutką aromatycznego alkoholu i kwaśnymi powidłami. Warstwy jasna i ciemna ciasta przeplatają się, co daje fajny efekt wizualny. Smaki przenikają się i uzupełniają, żaden składnik nie dominuje, a ciasto stanowi harmonijną całość. Wspaniały tort urodzinowy, imieninowy czy na rodzinne spotkanie.

dwukolorowe placki miodowe przekładane kremem kajmakowo-kawowym z alkoholową nutą
Miodownik w paski z kremem kajmakowo-kawowym

Składniki placków miodowych:

  • 500 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych (można zastąpić mąką pszenną) + do podsypani
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu (pełne)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Składniki kremu kajmakowo-kawowego:

  • 300 g masła
  • szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 600 g kajmaku
  • 2 łyżki grubo zmielonej kawy
  • 2 łyżki spirytusu lub mocnego rumu

Ponadto:

  • słoik powideł
  • orzechy całe do ozdobienia miodownika
  • mielone orzechy lub kakao do posypania wierzchu i boków

Jak zrobić miodownik zebra z kremem kajmakowo-kawowym?

Placki. Jeśli miód jest stały, podgrzać i ostudzić. Mąkę owsianą przesiać z sodą, dodać sól, cukier puder i wymieszać. Mieszankę mączną posiekać z masłem na proszek, dodać jajka, miód. Zagnieść ciasto. Podzielić na pół i do jednej z nich dodać kakao. Ponownie zagnieść. Uformować 2 kule, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. W tym czasie na papierze pergaminowym narysować 6 okręgów o średnicy 24 cm. Schłodzone podzielić najlepiej na 6 części każdą rozwałkować, przenieść na narysowane kółko. Przykładają do ciasta formę od tortownicy o średnicy 24 cm wyrównać rozwałkowane ciasto, tak by uzyskać równe kółko (z okrawków można zrobić ciasteczka). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni C ok. 5-9 minut każdy placek (na złoty kolor). Wystudzić.

Krem. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem kremu. Masło utrzeć na puch (na białą, puszystą masę). Łyżką wymieszać z kajmakiem (to ważne, długie miksowanie powoduje, że masa staje się lejąca). Dodać orzechy, na koniec, bardzo powoli, alkohol.

Składanie. Krem podzielić na 6 części (ostatnia część, do posmarowania boków i wierzchu, największa). Powidła podzielić na 5 części. Na zmianę układać w następującej kolejności: placek jasny-powidła-masa-placek ciemny-powidła-masa. Wierzch i boki posmarować kremem, posypać orzechami i ozdobić całymi orzechami (lub inaczej dowolnie).

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na FB.

Na blogu można znaleźć inne placki i torty typu miodownik:

drukuj

2 thoughts on “Miodownik zebra z kremem kajmakowo-kawowym

    1. A lubię (wręcz wolę) torty i placki na plackach kruchych czy miodowych. Wydają mnie się bardziej „obliczalne” niż biszkoptowe. Pozdrawiam serdecznie :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *