Ciasto miodowo-biszkoptowe z kremem budyniowym. Na stole w naszym domu obecne “od zawsze”. Zauważyłam, że w książce siostry Anastazji bardzo podobny wypiek figuruje pod nazwą królewiec. Niezależnie od nazwy zabawnie wygląda i smakuje świątecznie.
Inne nasze ciasta z miodem znajdziesz tu.
Składniki na placki miodowe:
- 30 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 2 łyżki ciepłego miodu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 8 dag masła
Składniki biszkoptu:
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy:
- 1/2 litra mleka
- 10 dag cukru
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 20 dag masła
Wykonanie:
Placki miodowe – z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Rozwałkować i upiec w 200 °C dwa jednakowe placki na złoty kolor.
Biszkopt – mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na gładką pulchną masę (ok.15 minut). Do masy jajecznej dodać maki delikatnie mieszając całość połączyć. Piec 30 – 40 minut w 180 °C w tej samej foremce, w której piekły się placki miodowe.
Krem – z mleka, maki i cukru ugotować budyń i do gorącego dodać masło, mieszać do rozpuszczenia.
Składanie ciasta – placek miodowy – połowa gorącego kremu – biszkopt – druga połowa gorącego kremu – placek miodowy.
Ciasto mięknie 6 – 10 godzin. Gotowe można oprószyć pudrem lub polać polewą z kakao (wolę z pudrem).
Znajdź mnie na fb.
2 thoughts on “Hetman v. królewiec”