Hetman v. królewiec

Ciasto miodowo-biszkoptowe z kremem budyniowym. Na stole w naszym domu obecne “od zawsze”. Zauważyłam, że w książce siostry Anastazji bardzo podobny wypiek figuruje pod nazwą królewiec. Niezależnie od nazwy zabawnie wygląda i smakuje świątecznie.

Inne nasze ciasta z miodem znajdziesz tu.

Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie

Składniki na placki miodowe:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłego miodu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 8 dag masła

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masy:

  • 1/2 litra mleka
  • 10 dag cukru
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 20 dag masła
Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie

Wykonanie:

Placki miodowe – z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Rozwałkować i upiec w 200 °C dwa jednakowe placki na złoty kolor.

Biszkopt  – mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na gładką pulchną masę (ok.15 minut). Do masy jajecznej dodać maki delikatnie mieszając całość połączyć. Piec 30 – 40 minut w 180 °C w tej samej foremce, w której piekły się placki miodowe.

Krem – z mleka, maki i cukru ugotować budyń i do gorącego dodać masło, mieszać do rozpuszczenia.

Składanie ciasta – placek miodowy – połowa gorącego kremu – biszkopt – druga połowa gorącego kremu – placek miodowy.

Ciasto mięknie 6 – 10 godzin. Gotowe można oprószyć pudrem lub polać polewą z kakao (wolę z pudrem).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

2 thoughts on “Hetman v. królewiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.