Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami

Zwykłe danie – pierogi. Co napisać, by nie popaść w banał, przecież to nic wielkiego woda, mąka, sól i ew. jajko, a jednak w prostocie tkwi sedno. Tu nie da się nic przypudrować, doprawić. Twarde, nieelastyczne ciasto jest niedobre i tyle, choć byśmy nie wiem co włożyli w środek. Co jest sekretem dobrego ciasta, chyba wprawa (mistrzem jest Mama), może też przepis, choć on nie do końca może być precyzyjny (różne mąki, rozmiary jajek). Mimo wszystko, ze względu na smak, warto próbować.

Propozycja na Wieczerzę Wigilijną, która przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom.

Przepis z miesięcznika „Kuchnia”.

pierogi z suszonymi śliwkami_pierogi gotowane_Boże Narodzenie

Składniki ciasta:

  • 30-35 dag mąki
  • jajko
  • ok. 1/2 – 3/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 20 dag śliwek suszonych bez pestek
  • cukier do smaku
  • cynamon do smaku

Dodatki do wyboru:

  • bułka z masłem
  • jogurt z cukrem
  • śmietana z cukrem

Wykonanie:

Śliwki namoczyć, ugotować, odcedzić i zmiksować. Do masy dodać cukier i cynamon do smaku.

Z mąki, soli, wody i jajka zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wykrawać kółka, na każdym kłaść nadzienie, zalepiać. Gotować partiami w osolonej wodzie.

Przepis dodaję do akcji „Wigilia 2012” oraz „Pierogowe fantazje”.

Znajdź mnie na fb.

Inne potrawy wigilijne:

Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  piernik adwentowy_piernik przekładany_kuchnia mazowiecka

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *