Zwykłe danie – pierogi. Co napisać, by nie popaść w banał, przecież to nic wielkiego woda, mąka, sól i ew. jajko, a jednak w prostocie tkwi sedno. Tu nie da się nic przypudrować, doprawić. Twarde, nieelastyczne ciasto jest niedobre i tyle, choć byśmy nie wiem co włożyli w środek. Co jest sekretem dobrego ciasta, chyba wprawa (mistrzem jest Mama), może też przepis, choć on nie do końca może być precyzyjny (różne mąki, rozmiary jajek). Mimo wszystko, ze względu na smak, warto próbować.
Propozycja na Wieczerzę Wigilijną, która przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom.
Przepis z miesięcznika “Kuchnia”.
Składniki ciasta:
- 30-35 dag mąki
- jajko
- ok. 1/2 – 3/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Składniki nadzienia:
- 20 dag śliwek suszonych bez pestek
- cukier do smaku
- cynamon do smaku
Dodatki do wyboru:
- bułka z masłem
- jogurt z cukrem
- śmietana z cukrem
Wykonanie:
Śliwki namoczyć, ugotować, odcedzić i zmiksować. Do masy dodać cukier i cynamon do smaku.
Z mąki, soli, wody i jajka zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wykrawać kółka, na każdym kłaść nadzienie, zalepiać. Gotować partiami w osolonej wodzie.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.