Masa śliwka w czekoladzie powstała przez przypadek. Miałam w planie kilka mazurków i kilka mas, ale zabrakło jednej masy do wypełnienia pisanek. Spojrzałam do zapasów, suszone śliwki, rum, czekośliwka, tak to jest pomysł, to może być dobre. Masa nie jest za słodka, czekoladowa i ze smaczkiem rumowym. W uzupełnieniu do super słodkich mas kajmakowy, kokosowych, daktylowych jest strzałem w dziesiątkę!
W przepisie podałam proporcje na jedną pisankę z jedną masą, ale tak jak na zdjęciu łączę różne smaki w jednym mazurku przygotowując kilka mas i kilka spodów.
Składniki mazurka śliwka w czekoladzie:
Ciasto:
- 17 dag mąki krupczatki
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
Masa:
- 300 g śliwek suszonych
- słoik czekośliwki
- 1/2 szklanki rumu
Ozdoby:
- jajka czekoladowe
- czekolada mleczna i biała
Jak zrobić mazurek śliwka w czekoladzie?
Ciasto. Mąkę połączyć z pudrem, solą i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtka i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Na tekturze narysować jajko. Rozwałkować, wyciąć jajko przykładając foremkę z tektury, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C. UWAGA – mąka nie może być zbyt grubo mielona, ponieważ ciasto będzie miało “kaszkowatą” konsystencję.
Masa. Śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do zamykanego naczynia, zalać rumem, zamknąć i zostawić na noc. Następnego dnia śliwki osączyć, nie wylewać rumu, pokroić w paski i wymieszać z czekośliwką. Jeśli masa jest za gęsta, dodać rum od moczenia śliwek. Powstałym farszem posmarować spód mazurka. Ozdobić.
Inne moje mazurki znajdziesz TU.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Galeria mazurków, różne smaki nadzienia i różne spody.