Mazurki-pisanki, to ostatnio moje ulubione mazurki. W jednym cieście mogę zmieścić kilka smaków. Pisanka na zdjęciu jest z masą mleczną pomarańczową (przepis poniżej), kokosową (pasek na środku) i kajmakową (dół jajka). Smak masy mlecznej pomarańczowej przypomina pomarańczowe groszki. Razem z maślanym ciastem tworzą bardzo smaczny duet.
W przepisie podałam proporcje na jedną pisankę z jedną masą, ale zazwyczaj łączę różne smaki w jednym mazurku przygotowując kilka mas i kilka spodów.
Składniki mazurka mlecznego pomarańczowego:
Ciasto:
- 17 dag mąki krupczatki
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
Masa pomarańczowa:
- 150 g masła
- 300 g drobnego cukru
- 1/3 szklanki mleka
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 1,5 szklanki mleka w proszku (szklanka 250 ml)
Ozdoby:
- jajka czekoladowe
- czekolada mleczna i biała
Jak zrobić mazurek mleczny pomarańczowy?
Ciasto. Mąkę połączyć z pudrem, solą i posiekać z masłem na proszek. Dodać żółtka i szybko (!) zagnieść, zawinąć w folię. Odłożyć ciasto do lodówki na 2 godziny. Na tekturze narysować jajko. Rozwałkować, wyciąć jajko przykładając foremkę z tektury, przełożyć do foremki mazurkowej (bez jednego boku), wokół placka zrobić ozdobny rant. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C. UWAGA – mąka nie może być zbyt grubo mielona, ponieważ ciasto będzie miało “kaszkowatą” konsystencję.
Masa. Masło, cukier, mleko, skórkę zagotować. Lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, wymieszać. Przełożyć na wystudzony spód, wyrównać i ozdobić.
Można pod masę mleczną położyć dobry dżem pomarańczowy, ale nie jest to konieczne.
Inne moje mazurki znajdziesz TU.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.