Kruche ciasto, tarta róża lub dżem malinowy i masa kokosowa. Proste, bardzo smaczne i efektowne ciasto jak pralinki raffaello. Spód jest bez mąki pszennej, ale spodem może być zwykłe kruche ciasto jak w mazurku kajmakowym (przepis TU).
W tle mazurka kokosowego mazurek śliwkowy i pascha na spodzie brownie, a z boku babka cytrynowa z lukrem.
Jak zrobić mazurek kokosowy?
Ciasto*:
- 0,5 szklanki mąki owsianej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 0,5 łyżki cukru waniliowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko + białko do posmarowania ciasta
- 0,5 łyżki gęstego jogurtu
- szczypta soli
Krem:
- 200 g białej czekolady
- 100 g wiórek kokosowych
- 250 g serka mascarpone
Dodatki:
- 3-4 łyżki tartej róży lub dżemu malinowego
- praliny kokosowe
- migdały
- ew. 1/2 tabliczki białej czekolady do ozdobienia rantów (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej)
Jak zrobić mazurek kokosowy?
Spód mazurka. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt lub jajko i zrobić wokół ranty, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka mazurkowa, bez jednego boku), posmarować rozbitym białkiem i piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni C. Upieczony i przestudzony posmarować tartą różą lub dżemem.
Krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Połączyć z wiórkami i maskarpone. Krem przełożyć na przygotowany spód, wyrównać i ozdobić.
Uwaga! Spód można upiec 2-3 dni przed świętami, ale kremem lepiej przykryć dzień przed.
*w wersji bezglutenowej, składniki bezglutenowe.
Inne moje mazurki znajdziesz TU.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Mazurek kokosowy”