Mazurek kokosowy

Kruche ciasto, tarta róża lub dżem malinowy i masa kokosowa. Proste, bardzo smaczne i efektowne ciasto jak pralinki raffaello. Spód jest bez mąki pszennej, ale spodem może być zwykłe kruche ciasto jak w mazurku kajmakowym (przepis TU).

kruche ciasto z kremem kokosowym
Mazurek kokosowy

W tle mazurka kokosowego mazurek śliwkowy i pascha na spodzie brownie, a z boku babka cytrynowa z lukrem.

Jak zrobić mazurek kokosowy?

Ciasto*:

  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 0,5 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko + białko do posmarowania ciasta
  • 0,5 łyżki gęstego jogurtu
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 250 g serka mascarpone

Dodatki:

  • 3-4 łyżki tartej róży lub dżemu malinowego
  • praliny kokosowe
  • migdały
  • ew. 1/2 tabliczki białej czekolady do ozdobienia rantów (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej)

Jak zrobić mazurek kokosowy?

Spód mazurka. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt lub jajko i zrobić wokół ranty, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka mazurkowa, bez jednego boku), posmarować rozbitym białkiem i piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni C. Upieczony i przestudzony posmarować tartą różą lub dżemem.

Krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Połączyć z wiórkami i maskarpone. Krem przełożyć na przygotowany spód, wyrównać i ozdobić.

Uwaga! Spód można upiec 2-3 dni przed świętami, ale kremem lepiej przykryć dzień przed.

*w wersji bezglutenowej, składniki bezglutenowe.

Inne moje mazurki znajdziesz TU.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *