Owsiane ciastka krakowskie

Po karnawałowych pączkach, faworkach, bułeczkach i ajerkoniaku zostało mi bardzo dużo białek. Podobne będzie po wielkanocnych wypiekach i ajerkoniaku. Oczywiście można białka zamrozić, ale w końcu coś trzeba z nich zrobić. Pierwsza myśl – bezy, ale bezy? Na prawdę? Ile można? Nie, to zła myśl. Placki? ok, ale nadal zostaje pokaźna ilość…Mam! Cytrynowy puch – biszkopt, delikatny, cytrynowy krem, owoce z konfitury i beza. Pycha! Tak, ale beza z jednego ew. dwóch białek…I dalej problem. I jest dobra myśl, wspomnienie z dzieciństwa – ciastka krakowskie. Kruche ciasto (u mnie wersja owsiana), dżem (najlepiej kwaśny z różą) i beza migdałowo-kokosowa. Pycha!

Ciastka owsiane krakowskie, krajanka z bezą
Ciastka owsiane krakowskie

Składniki owsianych ciastek krakowskich:

Ciasto*:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka gumy guar (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko + białko do posmarowania ciasta
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • duży słoik kwaśnego dżemu (malinowy, z czarnej porzeczki, mirabelkowy, najlepiej z dodatkiem róży do wyboru)

Beza:

  • 6 białek
  • 400 g cukru
  • 240 g zmielonych migdałów i wiórki kokosowe (pół na pół)
  • 100 g mąki owsianej
  • szczypta soli

Jak zrobić owsiane ciastka krakowskie?

Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (foremka piekarnikowa), posmarować rozbitym białkiem i piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni C. Upieczone i przestudzone posmarować dżemem.

Beza. Białka ze szczyptą soli ubić na puszystą pianę. Do ubitych dodawać stopniowo, łyżka po łyżce cukier, dalej dodać wiórki i zmielone migdały. Wymieszać delikatnie. Postawić miskę z pianą nad parującym garnkiem i ogrzewać na parze do momentu, aż cukier rozpuści się (70 stopni C, kilka minut). Zdjąć z pary, dodać mąkę, przełożyć na placek, wyrównać i odstawić na 60 minut. Po tym czasie pokroić placek na równe prostokąty. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Wystudzić i ponownie rozdzielić ciastka.

* wersji bezglutenowej, składniki bezglutenowe

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Beza do ciasta wg. Moich Wypieków.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *