Czeremcha to trochę zapomniany owoc, a szkoda – bo przetwory z niej mają wiele zalet. Owoce zawierają witaminę C, B, szereg minerałów, mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Surowe są cierpkie, przetworzone mają głęboki korzenny, lekko cierpki smak. Można z nich przygotować syropy, soki, dżemy, nalewki, wina.
Czeremcha to roślina bardzo pospolita, rośnie dziko w lasach, nad rzekami, na terenach podmokłych. Trzeba pamiętać, że pestki zawierają amidalinę, dlatego ważne jest, aby owoce zawsze obgotować i nie spożywać ich w dużej ilości na surowo.

Składniki syropu z czeremchy:
- 1 kg dojrzałych owoców czeremchy
- 70-80 dag cukru
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić syrop z czeremchy?
Owoce (tylko ciemne, dojrzałe) obrać z gałązek. Wsypać do garnka, dodać wodę i zagotować. Gdy owoce popękają, zestawić z ognia i ostudzić. Przecedzić, wycisnąć przez gazę. Do wyciśniętego soku dodać cukier i zagotować. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gorący syrop przelać do przygotowanych słoików/butelek. Zakręcać, przekręcić do góry dnem, przykryć ręcznikiem/ściereczką i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.


Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!





