Ślimaczki – zakręcone bułeczki pizzowe. Klasyczne ciasto do pizzy, sos pomidorowy, mozzarella i szynka, zakręcone, zrolowane i upieczone. Bułeczki przypominają ślimaczki z ciasta francuskiego, ale są mniej tłuste, według rodzinki, lepsze, ale niestety, przygotowanie zajmuje więcej czasu.
Składniki ślimaczków pizzowych:
Ciasto:
- 300 g mąki do pizzy – 00 lub zwykła pszenna
- 25 g drożdży
- 180 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- puszka pomidorów
- 1/2 łyżki suszonego oregano
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- 100 g szynki drobiowej w plasterkach
- odrobina oleju/oliwy do podsmażenia czosnku
Jak zrobić ślimaczki pizzowe?
Drożdże wkruszyć do kubeczka, wymieszać z cukrem i chwilę odczekać – drożdże rozpuszczą się. Wymieszać z połową wody. Mąkę przesiać, dodać sól, oliwę, drożdże i dobrze wyrobić (można mikserem). Z gładkiego ciasta uformować kulę, przykryć wilgotną ściereczką i odsatwić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotować sos. Na oleju/oliwie podsmażyć czosnek (trzeba uważać, może się przypalić i będzie gorzki), dodać oregano i pomidory i chwilę ok. 10 minut dusić. Ostudzić. Mozzarellę pokroić w kostkę, szynkę w cieniutkie paseczki.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować, posmarować sosem pomidorowym. Na sosie równomiernie rozłożyć szynkę i mozzarellę. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Powstałą roladę pokroić na 2-3 cm plastry i ułożyć zwinięciem/ślimakiem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 220 stopni C. 15-20 minut.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.