Maślane bułeczki z rodzynkami

Bułeczki na śniadanie lub podwieczorek. Pulchne, maślane, z rodzynkami i skórką cytrynową pięknie podkreślającą smak wypieku. A może takie drożdżóweczki na piknik?

Składniki bułeczek maślanych z rodzynkami:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 6 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 4 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 15 dag rodzynek
  • skórka otarta z jeden dużej cytryny
  • jajko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek
  • cukier puder do oprószenia
Maślane bułeczki z rodzynkami
Maślane bułeczki z rodzynkami

Jak zrobić bułeczki maślane z rodzynkami?

Mąkę przesiać.

Zrobić rozczyn, tzn. drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać 2-3 łyżki mleka i 3 pełne łyżki mąki. Wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20 minut).

W tym czasie. Żółtka utrzeć na jasną, pulchną masę z pozostałym cukrem. Rodzynki umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę (tylko żółta część). Rozpuścić masło i przestudzić.

Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe letnie mleko, utarte żółtka, szczyptę soli całość wyrobić do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.

Do tak przygotowanego ciasta dodać letnie masło i ponownie wyrobić do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.

Następnie dodać rodzynki i skórkę i ponownie zagnieść.

Z ciasta uformować kulę, przełożyć do oprószonej mąką miski, miskę przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na 12-16 części, z każdej uformować okrągłą bułeczką.

Gotowe bułeczki układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do napuszenia.

Po ww. czasie posmarować bułeczki jajkiem rozmąconym z mlekiem i piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na FB.

Maślane bułeczki z rodzynkami
Maślane bułeczki z rodzynkami
drukuj

2 thoughts on “Maślane bułeczki z rodzynkami

  1. Ten przepis na maślane bułeczki z rodzynkami brzmi wyjątkowo apetycznie! Uwielbiam drożdżowe wypieki, a te bułeczki z dodatkiem skórki cytrynowej i rodzynków wydają się być idealne zarówno na śniadanie, jak i na piknik. Pulchność i masłość tych bułeczek na pewno zachwycą każdego smakosza. Plus za szczegółowe wyjaśnienie kroków przygotowania – nawet osoba początkująca w pieczeniu powinna sobie z tym poradzić. Nie mogę się doczekać, aby je wypróbować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.