Bułeczki na śniadanie lub podwieczorek. Pulchne, maślane, z rodzynkami i skórką cytrynową pięknie podkreślającą smak wypieku. A może takie drożdżóweczki na piknik?
Składniki bułeczek maślanych z rodzynkami:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 3 żółtka
- 6 dag cukru
- 5 dag masła
- 4 dag drożdży
- szczypta soli
- 15 dag rodzynek
- skórka otarta z jeden dużej cytryny
- jajko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek
- cukier puder do oprószenia
Jak zrobić bułeczki maślane z rodzynkami?
Mąkę przesiać.
Zrobić rozczyn, tzn. drożdże rozmieszać z łyżką cukru, dodać 2-3 łyżki mleka i 3 pełne łyżki mąki. Wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 20 minut).
W tym czasie. Żółtka utrzeć na jasną, pulchną masę z pozostałym cukrem. Rodzynki umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę (tylko żółta część). Rozpuścić masło i przestudzić.
Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe letnie mleko, utarte żółtka, szczyptę soli całość wyrobić do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Do tak przygotowanego ciasta dodać letnie masło i ponownie wyrobić do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
Następnie dodać rodzynki i skórkę i ponownie zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, przełożyć do oprószonej mąką miski, miskę przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Po tym czasie podzielić ciasto na 12-16 części, z każdej uformować okrągłą bułeczką.
Gotowe bułeczki układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do napuszenia.
Po ww. czasie posmarować bułeczki jajkiem rozmąconym z mlekiem i piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na FB.
Ten przepis na maślane bułeczki z rodzynkami brzmi wyjątkowo apetycznie! Uwielbiam drożdżowe wypieki, a te bułeczki z dodatkiem skórki cytrynowej i rodzynków wydają się być idealne zarówno na śniadanie, jak i na piknik. Pulchność i masłość tych bułeczek na pewno zachwycą każdego smakosza. Plus za szczegółowe wyjaśnienie kroków przygotowania – nawet osoba początkująca w pieczeniu powinna sobie z tym poradzić. Nie mogę się doczekać, aby je wypróbować!
Zachęcam, są bardzo smaczne 🙂